Eveniment

Top 2009: 10. Herta Muller si Dacian Ciolos, adevaratii ambasadori ai Romaniei

Herta Muller si Dacian Ciolos, adevaratii ambasadori ai Romaniei
23.12.2009, 23:25 35

Ce legatura este intre Herta Muller si Dacian Ciolos? Tehnic,nici una. Doar ca, in aceasta toamna, cei doi au fost vedete aleRomaniei in strainatate, dincolo de diplomatie si in ciudasituatiei politice de la Bucuresti. Herta Muller (56 de ani),scriitor german de origine romana, a primit Premiul Nobel pentruLiteratura, iar Dacian Ciolos (40 de ani), cea mai importantafunctie obtinuta vreodata de Romania in cadrul unui organisminternational - cea de comisar pentru agricultura in cadrulComisiei Europene.
Sigur, cand a venit vorba despre Muller, unii au ridicat dinspranceana: ba ca majoritatea cartilor ei au fost scrise ingermana, ba ca e plecata de zeci de ani din Romania.
Despre Ciolos, la fel. Fie ca este om al liberalilor (a fostministrul agriculturii in guvernul Tariceanu, fara sa fie membru departid), fie al lui Traian Basescu (care l-a propus), fienimic.
Cert este ca si Muller, si Ciolos au depasit un prag (desi ei doinu au nimic in comun). Acela al unei resemnari, anume ca despreRomania nu se poate vorbi in Vest decat de rau.
Or, Nobelul Hertei Muller a descoperit lumii o fata a Romaniei, deputini stiuta, care refuza resemnarea si dictatura.
Declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Manuel Dur"o Barroso,anume ca in Dacian Ciolos a gasit cea mai competenta propunerepentru unul dintre cele mai dificile posturi de comisar este, larandu-i, relevanta.
Pentru ca este important si pentru Romania sa fi obtinut acestpost, este important ca, diplomatic, s-a putut negocia acestfotoliu atat de ravnit de tari cu o mai veche adeziune la Uniune.Dar acest fapt poate avea inca o semnificatie.
Pentru cei din Romania ea poate fi urmatoarea: competenta esterasplatita. Herta Muller si Dacian Ciolos sunt "diplomatii" anului2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO