Eveniment

Top 2009: 7. Creditarea a inghetat in primele sase luni, dar incepe sa-si revina timid

23.12.2009, 23:28 30

Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a scazut inprima jumatate a acestui an cu 9,1 mld. lei, pana la un minim de198,8 mld. lei (circa 47 mld. euro), in conditiile in care volumulfinantarilor noi nu a reusit sa tina pasul cu rambursarile.
Pe de o parte, bancile au fost mai prudente cu finantarile noi,fiind ingrijorate de cresterea accelerata a restantelor, iar pe dealta parte clientii au fost mai reticenti in a se indatora avand invedere incertitudinile legate de evolutia economiei si aveniturilor disponibile. In acelasi timp, un grad de indatorarerelativ ridicat al mediului privat a facut ca cererea solvabila decredite sa scada semnificativ in actualele conditiieconomice.
Restantele au urcat la 3,56% din soldul total al credituluineguvernamental la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 1,28%in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, veniturilepopulatiei au crescut intr-un ritm mai scazut, iar multe dintrecompanii au ajuns sa aiba cifre de afaceri la jumatate.
Cresterea somajului pana la 7,5% in noiembrie, deprecierea leuluiin prima parte a anului si numarul in crestere al firmelor intratein faliment au fost principalii factori de presiune asupracalitatii portofoliilor de credite, spun bancherii.
Lipsa de lichiditate de pe piata de la sfarsitul lui 2008 siinceputul anului acesta si-a spus de asemenea cuvantul in privintaevolutiei creditarii.
Confruntate cu lipsa finantarii de pe piata interbancara, bancilesi-au concentrat atentia spre economiile populatiei, majoranddobanzile la depozitele in lei pana aproape de 20% pe an in primeleluni din 2009. Dobanzile la credite au urcat astfel peste acestprag, contribuind si mai mult la reticenta la indatorare apopulatiei si companiilor.
Soldul depozitelor populatiei si companiilor a ajuns la 119 mld.lei (27,7 mld. euro) in octombrie, cu o cincime mai mult decat inperioada similara a anului trecut.
Mai mult, bancile, confruntate cu deteriorarea portofoliilor decredite, nu au parut foarte hotarate sa reia creditarea mediuluiprivat, in conditiile in care au gasit in nevoia de finantare astatului o sursa sigura de plasare a banilor la un randament foartebun, de circa 10% pe an.
In ultimele luni, soldul creditului privat a inceput sa creascatreptat, ajungand la 202,4 mil. lei in octombrie, cresterea fiindsustinuta insa in totalitate de creditul in valuta, impulsionat deprogramul "Prima casa". In acelasi timp, soldul creditului in leicontinua sa scada, ajungand la 79,8 mil. lei in octombrie, fata de85,9 mil. lei in aceeasi luna din 2008.
Pana la sfarsitul lunii noiembrie bancile acordasera credite de 400mil. euro (peste 1,2 mld. lei) prin programul "Prima casa",epuizand 40% din plafonul de garantii de un miliard de euro aprobatde guvern in iunie, potrivit Fondului National de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Guvernul a anuntat recent caprogramul va continua si in 2010, fiind alocat in acest sens unplafon de garantare de 550 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO