• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Eveniment

Top 2009: 9. Noua din zece oameni de afaceri si-au ingropat banii in imobiliare

Top 2009: 9. Noua din zece oameni de afaceri si-au ingropat banii in imobiliare
23.12.2009, 23:26 29

Cea mai "prospera" afacere din ultimii ani, in care sa fiidezvoltator, investitor, speculator sau doar consultant insemnavenituri anuale de zeci sau chiar sute de mii de euro, a apus inacest an, iar toti cei din industrie isi ling ranile in aceastaperioada. Aruncand o privire asupra topurilor celor mai bogatioameni de afaceri din Romania, iti dai seama ce impact are acestlucru pe piata locala: noua din primii zece avuti au expunere peimobiliare, fie ca vorbim de Tiriac, Patriciu, Popoviciu sau IoanNiculae.
Scaderi sunt pe toata linia. Mai mult insa pentru terenuri, unde sevorbeste de deprecieri inclusiv cu 70% fata de maxim, in timp ceasa-numitele de investitori "income producing assets"(proprietatile generatoare de venituri) s-au depreciat mai putin,pe fondul scaderii chiriilor.
La mijlocul scaderilor s-au aflat apartamentele - principalainvestitie in viata multor familii de romani - care au devenit inacest an cu circa 25% mai ieftine in Bucuresti, potrivit indexuluiimobiliar realizat de ZF.
Majoritatea vocilor sustin acum ca ajustarea preturilor este unanormala, dupa ce preturile o luasera pe "aratura", iar metrulpatrat de teren ajunsese sa coste sute de euro in apropiereaCapitalei. Investitorii au crezut ca decalajele fata de tari vecineprecum Ungaria sau Cehia pot fi recuperate intr-un timp mult maiscurt: lipsa centrelor comerciale, a cladirilor de birouri modernesau faptul ca timp de 15 de ani au fost construite doar caseindividuale pentru o singura categorie sociala i-au determinat saplateasca sume care astazi pot fi considerate astronomice pentruanumite terenuri, blocate in prezent de o lipsa acuta decerere.
Doua centre comerciale au fost inchise, la Braila si Sibiu.
Numeroase cladiri de birouri stau goale in special in cartierulPipera din Capitala. Sute de case si apartamente finalizate suntinca spre vanzare in majoritatea cartierelor Bucurestiului.
Zeci de firme incearca inca sa restructureze creditele luate de labanci pentru imobiliare, in asteptarea unor vremuri mai bune. Nici2010 nu se anunta a fi mai bun.
Firmele care au intrat in acest an in insolventa vor avea nevoie denoi surse de finantare pentru a evita falimentul si executareaactivelor.
Pana cand bancile nu vor reusi sa scoata din portofolii crediteleneperformante acordate, iar aceasta se va intampla doar prinlichidari, finantarea domeniului imobiliar va continua sa fieaproape inexistenta.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577