Eveniment

Topul celor mai citite ştiri din Bănci şi Asigurări în 2015

Topul celor mai citite ştiri din Bănci şi Asigurări...
01.01.2016, 12:58 499

1. Ministrul finanţelor: Salariul minim nu creşte la 1.200 lei. În Brazilia sau India săracii lucrează şi pe doi lei

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi a mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a afirmat ministrul finanţelor, Anca Dragu.

„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României“, a declarat Dragu vineri seara, la o întâlnire cu jurnaliştii. Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“. Astfel, salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, întrucât guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, astfel că majorarea nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor.

 
UniCredit Ţiriac, a cincea bancă locală în funcţie de active, a convocat adunarea generală a acţionarilor la finalul lunii iulie pentru a aproba schimbarea denumirii instituţiei de credit în UniCredit Bank şi renunţarea la mandatele de membri în consiliul de supraveghere de către Leonard Leca şi lui Petru Văduva. Totodată, italianul Francesco Giordano va fi înlocuit de Mirko Bianchi.
 
Leca şi Văduva au condus afacerile grupului Ţiriac între 2009 şi 2014 şi fuseseră numiţi în consiliulul de supraveghere ca reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac, care a deţinut până luna trecută 45% din acţiunile băncii. Ţiriac a vândut participaţia italienilor de la UniCredit, care au ajuns astfel să deţină peste 95% din acţiuni.
 

3. Cele mai mari trei bănci caută cumpărători pentru 3.300 de case şi apartamente executate silit

BCR, BRD şi Banca Transilvania, cele mai mari trei bănci locale în funcţie de activele deţinute, caută cumpărători pentru aproximativ 3.360 de apartamente şi case executate silit, iar preţurile de la care încep licitaţiile sunt cu mult sub media pieţei, în condiţiile în care multe imobile se află pe piaţă de câţiva ani fără să trezească interesul vreunui cumpărător.

De exemplu, un apartament cu două camere din Bucureşti scos la licitaţie de către BRD are un preţ de pornire de aproape 65.000 de lei (echivalentul a 15.000 de euro). Locuinţa din vânzarea căreia banca speră să-şi recupereze o parte din două credite acordate în 2005 şi 2010 are o suprafaţă de 36 de metri pătraţi şi este amplasată în sectorul 5 al Capitalei. „Paradoxal, se vând foarte bine proprietăţile mai vechi situate la bloc, garsonierele în special şi apartamentele cu două sau cu trei camere. În rest, piaţa imobiliară care vizează terenuri şi casele este foarte slabă. Am avut garsoniere care s-au vândut peste preţul de evaluare, practic la preţul pieţei“, a explicat executorul judecătoresc Bucur Giurgea.

 
Băncile au ajuns să taxeze şi în­ca­sările din conturi ale clienţilor proprii, nu doar pe cele provenind de la clienţii altor bănci. Comisioanele percepute clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţile iniţiate dintr-un cont deschis la aceeaşi bancă) pot ajunge chiar şi la 8 lei în funcţie de valoarea viramentului. În cazul încasărilor dintr-un cont deschis la altă bancă, comisionul poate să ajungă şi la 18 lei pentru sumele mai mari de 50.000 de lei. Banca Transilvania, al treilea jucă­tor din piaţă în funcţie de mărimea activelor, percepe cel mai mare comision intrabancar din plutonul primelor zece bănci în funcţie de mărimea activelor. Astfel, banca de la Cluj taxează cu până la 8 lei încasările intrabancare, în funcţie de valoarea viramentului.
 
 

Cea mai mare dobândă pentru un depozit pe un an ajunge în prezent la 3,4% şi este oferită de TBI Bank, o bancă de talie redusă din sistem. Topul este continuat Piraeus, cu o dobândă de 3,15% pe an, urmată de  Ban­ca Feroviară şi Marfin Bank, ambele cu o bonifi­caţie de 3%.

Dobânzile practicate la depozite s-au situat în ultima vreme pe un trend descen­dent, influenţat şi de „tă­ie­rile“ dobânzii-cheie de către BNR. Banca centrală a di­mi­nuat rata dobânzii de poli­tică monetară de patru ori în acest an, până la un minim istoric de 1,75%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO