Eveniment

Topul celor mai mari salarii cunoscute

Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, a primit în 2009 venituri lunare de 27.000 de euro

Topul celor mai mari salarii cunoscute

Autor: Adelina Mihai

30.06.2011, 00:08 23441

Cel mai mare salariu din România, pentru care există documenteoficiale care indică numele şi prenumele celui care îl încasează,este cel al lui Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, care a primitîn 2009 venituri lunare de 27.000 de euro. Venitul lui, obţinut încalitate de şef al unei bănci deţinută de stat, este mai mare decâtcel primit de doi şefi de multinaţională - Alexandrina Gătej (fostCEO al Unilever South Central Europe) şi Adrian Băicuşi (fostul şefal Siemens România), care au avut în gestiune câteva sute sau miide angajaţi şi afaceri de sute de milioane de euro. Subiect tabu înstate precum Belgia, dezvăluirea celor mai mari salarii a devenitsubiect de dezbatere atât în mediul politic, cât şi în rândulşefilor de multinaţională, care adesea folosesc aceste informaţiipentru a-şi negocia pachetele salariale.

Dacă până acum salariile directorilor din multinaţionale eraufăcute publice numai prin intermediul head-hunterilor, care făceauo medie salarială a ofertelor angajatorilor în funcţie deindustrie, trecerea din sectorul privat în sectorul de stat a unordirectori din marile companii străine a dezvăluit, oficial, primelesalarii de multinaţională oferite pe piaţa locală. "Există şisalarii mai mari, cel puţin în banking şi în asigurări. Mulţidintre cei care au trecut din sectorul privat la stat vor să-şiîncerce puterile, să beneficieze de o nouă experienţă de viaţă,chiar dacă primesc salarii mai mici", este de părere GeorgeButunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţalocală şi fondatorul George Butunoiu Executive Search Consultants.Rudolf Fedorovici, headhunter în cadrul firmei de executive searchAdvice Human Resources, crede că în unele industrii - cum esteenergia, banking, retail şi auto, salariile pot fi mult maimari.

"M-armira ca un salariu la nivel de senior management din companiile dintop 10 din sectorul energiei din România să fie mai mic de 300.000- 350.000 de euro pe an (25.000 - 29.000 de euro/lună). La fel sepoate spune şi despre angajaţii din senior managementul din băncileaflate în top 5", a mai spus Fedorovici. Spre exemplu, MarcelPiteiu, şeful Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii destat, a avut un venit lunar de 1.440 de euro în 2009, la conducereaunei companii cu afaceri de aproape 800 de milioane de euro anultrecut.

Primul salariu al unui şef de multinaţională făcut public a fostcel al Alexandrinei Gătej, fost CEO al Unilever South CentralEurope, întrucât ea a fost nevoită să declare un salariu deaproxi­mativ 18.000 de euro pe lună când a preluat funcţia de şefal Departamentului Mediul de Afaceri Intern şi International alAdministratiei Prezidenţiale. În pre­zent, ea este preşedinteleCamerei de Comerţ Româno-Americane. De ase­menea, un alt executiv,Adrian Băicuşi, a fost nevoit să dezvăluie cât încasa din funcţiade director general al Siemens România - 20.500 de euro pe lună -când şi-a completat declaraţia de avere în cali­tate de directorgeneral al Transelectrica. Şi Doru Voicu, cel care a condus timp decinci ani dezvoltarea cehilor de la CEZ pe piaţa locală, şi-apublicat salariul după ce a preluat funcţia de consilier alministrului economiei Adriean Videanu. El a câştigat 11.000 de europe lună ca membru al top managementului CEZ România.

Ce fac managerii pentru 1.000 de euro pezi?

Ce trebuie să facă un manager, indiferent dacă e la o companiede stat sau una din privat, pentru a încasa 1.000 - 2.000 de europe zi, adică de cel puţin două-trei ori mai mult decât primeşteîntr-o lună un angajat remunerat cu salariul mediu pe economie? "Îngeneral, succesul unei companii este dat de câţiva oameni, care potface o diferenţă enormă în ceea ce priveşte performanţa companieipe pia­ţă şi de aceea salariile încasate sunt jus­ti­ficate", aadăugat Butunoiu, care a pla­sat anul trecut executivi pe contractecare i-au adus o cifră de afaceri de 430.000 de euro.

În opinia lui Fedorovici, managerii care acceptă să plece dinfuncţii pentru care primesc salarii de 10.000 - 20.000 de euro pelună pentru poziţii în structurile de stat, unde primesc salarii dezece ori mai mici, demonstrează că "alergătura după bani" nu maieste scopul lor în viaţă. "Ei au depăşit nivelul de confort pentrucare câştigul salarial este primordial şi îşi dedică eforturileunor alte tipuri de activităţi, unor experienţe din care învaţă şicare contribuie în mod semnificativ la CV", a spus Fedorovici.

Cel mai mare salariu net din Bucu­reşti a revenit anul trecutunui adminis­trator de fonduri din sectorul 1, care a câştigat anultrecut un salariu lu­nar de aproape 35.000 de euro, potrivit unordate furnizate de Direcţia Generală a Finan­ţelor PubliceBucureşti. Toate indiciile privind cel care încasează acest salariuduc către Greg Konieczny, admi­nistrator al FonduluiProprietatea.

Datele furnizate de Agen­ţia Naţio­nală de Administrare Fiscalăarată că cel mai bine plătit avocat din România este din Bucureştişi a încasat oficial în 2009 un salariu de aproxi­mativ 3 milioanede euro pe lună.

Alte salarii mari vehiculate în piaţă, dar care nu au fostconfirmate în mod oficial, sunt cele ale lui Gunter Grieb, care apus bazele reţelei de retail Kaufland pe piaţa locală şi care ar fiîncasat un salariu lunar de 29.000 euro sau cel al Violetei Ciurel,care a venit la conducerea opera­ţiunilor asigurătorilor Axa, după13 ani în care a lucrat pentru grupul olandez ING (din care ultimii6 la Amsterdam) şi care ar primi un salariu lunar de 30.000 de europe lună. Despre Mariana Gheorghe, şefa Petrom, cea mai marecompanie din Ro­mânia, se vehiculează că ar câştiga 20.000 de euronet pe lună, pe când cel mai bine plătit bancher din România ar fiRobert Rekkers, preşedintele Băncii Transil­va­nia, care are unvenit lunar net de 40.000 - 50.000 de euro pe lună, potrivit unorsurse. Salarii mari sunt şi la Bancpost, unde unele informaţii dinpiaţă arată că Peter Weiss, preşedintele băncii, ar câştiga peste20.000 de euro net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO