Eveniment

Topul domeniilor în care se pregătesc cei mai mulţi tineri în învăţământul profesional: mecanica, turismul şi industria alimentară

Topul domeniilor în care se pregătesc cei mai mulţi...

Autor: Mihaela Pascari

01.05.2017, 00:06 289

Dacă în 2003 la şcolile profesionale specializate în industria alimentară erau înscrişi peste 7.000 de elevi, în 2015 erau 3.400 de elevi înscrişi în această specializare, iar în anul şcolar 2016 - 2017 au fost aprobate doar 4.500 de locuri.

Aproape 37.000 de locuri de şcolarizare au fost aprobate în învăţământul profesional în anul şcolar 2016 – 2017, iar cei mai mulţi meseriaşi se vor pregăti, timp de trei ani, ca specialişti în domeniul mecanicii auto, dar şi al turismului şi alimentaţiei, potrivit datelor de la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).

„Nevoia companiilor pentru specializările mecanică auto şi turism - alimentaţie este mare. Sunt domenii în care există mulţi agenţi economici şi puţină forţă de muncă, pentru că mulţi dintre absolvenţi pleacă în străinătate din cauza salariilor mici din România. În domeniul turismului pleacă cei mai mulţi. În orice hotel din Europa, în restaurante sau hoteluri lucrează câte cel puţin un român”, a spus Zoica Vlăduţ, director adjunct în cadrul CNDIPT.

Învăţământul profesional din România a fost desfiinţat în 2009 şi reînfiinţat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu găseau meseriaşi disponibili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO