Topul domeniilor în care se pregătesc cei mai mulţi tineri în învăţământul profesional: mecanica, turismul şi industria alimentară

1 mai 2017 Autor: Mihaela Pascari

Dacă în 2003 la şcolile profesionale specializate în industria alimentară erau înscrişi peste 7.000 de elevi, în 2015 erau 3.400 de elevi înscrişi în această specializare, iar în anul şcolar 2016 - 2017 au fost aprobate doar 4.500 de locuri.

Aproape 37.000 de locuri de şcolarizare au fost aprobate în învăţământul profesional în anul şcolar 2016 – 2017, iar cei mai mulţi meseriaşi se vor pregăti, timp de trei ani, ca specialişti în domeniul mecanicii auto, dar şi al turismului şi alimentaţiei, potrivit datelor de la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).

„Nevoia companiilor pentru specializările mecanică auto şi turism - alimentaţie este mare. Sunt domenii în care există mulţi agenţi economici şi puţină forţă de muncă, pentru că mulţi dintre absolvenţi pleacă în străinătate din cauza salariilor mici din România. În domeniul turismului pleacă cei mai mulţi. În orice hotel din Europa, în restaurante sau hoteluri lucrează câte cel puţin un român”, a spus Zoica Vlăduţ, director adjunct în cadrul CNDIPT.

Învăţământul profesional din România a fost desfiinţat în 2009 şi reînfiinţat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu găseau meseriaşi disponibili.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.05.2017

 
Cuvinte cheie:
profesionala
, mecanica
, turism
, industria alimentara
, invatamant
, tineri
, alimentatie
, scoli profesionale
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide