Eveniment

Topul judeţelor cu cel mai mare avânt în recrutare: Marile centre economice continuă să crească, în timp ce judeţele cu economii fragile pierd salariaţi. Numărul total de salariaţi din România a ajuns la 5,14 milioane, în creştere cu 32.900 faţă de anul anterior, cu o creştere procentuală mai mică de 1%

Autor: Ramona Cornea

15.03.2025, 00:07 604

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

Cele mai mari creşteri ale numărului de salariaţi la final de 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023 s-au înregistrat în marile centre economice — Bucureşti, Cluj şi Ilfov — în timp ce judeţe precum Gorj, Constanţa şi Teleorman continuă să piardă locuri de muncă.

Piaţa muncii din România a continuat să fie marcată de polarizare economică la nivelul anului 2024: marile centre universitare şi industriale, precum Bucureşti, Cluj şi Iaşi, au atras constant noi angajaţi, în timp ce judeţele cu economii tradiţionale sau dependente de industrii în declin, precum Gorj şi Teleorman, se confruntă cu scăderi ale numărului de salariaţi. Statisticile oficiale ale INS arată că cele mai mari creşteri procentuale ale numărului de salariaţi s-au înregistrat în Ilfov (plus 5,2%), Giurgiu (plus 4,2%) şi Iaşi (plus 2,92%). În termeni absoluţi, Bucureştiul a avut cea mai mare creştere, cu 22.087 de angajaţi în plus, urmat de Ilfov (plus 9.948) şi Cluj (plus 6.866), judeţe care continuă să fie atractive pentru investiţii. Aşadar, în ansamblu, judeţele cu cele mai solide creşteri rămân marile centre economice şi universitare — Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov şi Timiş. 

Se conturează astfel două tendinţe majore: consolidarea huburilor economice din marile oraşe şi dificultăţile persistente ale judeţelor cu economii tradiţionale sau dependente de industrii aflate în declin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro