Eveniment

Topul sectoarelor cu cei mai mulţi angajaţi plătiţi cu salariul minim: comerţul este în fruntea clasamentului. Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a depăşit 1,6 milioane la finalul anului 2020

Ştefan Guga: Singurele sectoare cu peste 30% CIM-uri (contracte individuale de muncă - n.red.)  cu salariul minim unde numărul de firme a scăzut între 2013 şi 2018 sunt cel al fabricării articolelor de îmbrăcăminte şi cel al comerţului cu amănuntul.

Ştefan Guga: Singurele sectoare cu peste 30% CIM-uri (contracte individuale de muncă - n.red.) cu salariul minim unde numărul de firme a scăzut între 2013 şi 2018 sunt cel al fabricării articolelor de îmbrăcăminte şi cel al comerţului cu amănuntul.

Autor: Ramona Cornea

15.05.2021, 14:00 20337

♦ Circa 200.000 de contracte de muncă din sectorul de comerţ cu amănuntul sunt plătite cu salariul minim pe economie, reprezentând mai bine de 42% din totalul contractelor din acest sector ♦ Circa 83% dintre contractele din sectorul de activităţi de investigaţii şi protecţie şi 60% dintre cele din restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie sunt plătite cu minimul pe economie.

La finalul anului 2020, în e­conomia locală erau 1,2 mi­­lioa­ne de contracte indi­viduale de muncă plătite cu salariul minim pe eco­nomie, cel de 2.230 de lei brut la acea vreme. Dacă adăugăm numărul con­tractelor de muncă plătite cu salariul minim pentru persoanele cu studii superioare şi pntru angajaţii din construcţii, numărul contractelor de muncă trece de 1,6 milioane, conform studiului „Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat de Syndex România.

Dintre acestea, cele mai multe contracte de muncă plătite cu salariul minim erau în sectorul de comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, aproape 200.000, reprezentând mai mult de 42% din totalul contractelor din acest sector şi peste 9% din totalul contractelor de muncă din economia locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO