Eveniment

Tot ce este mai rău nu s-a întâmplat încă

Războiul din Ucraina

Tot ce este mai rău nu s-a întâmplat încă

Autor: Iulian Anghel

21.04.2022, 00:07 1353

Aceasta este temerea cumplită: tot ce este mai rău încă nu s-a întâmplat. Rusia nu va renunţa şi va ara Ucraina aşa cum Imperiul Roman a distrus şi a arat cu plugul Cartagina după ce l-a înfrânt pe Hannibal. Aşa se va întâmpla dacă comunitatea internaţională nu va acţiona puternic, cred din ce în ce mai mulţi analişti din politică şi din structurile militare.

► Departamentul de stat al SUA face o paralelă între asediul Leningradului din ultimul război mondial şi asediul ruşilor în portul ucrainean Mariupol. La Leningrad, asediul început în 1941 a durat 900 de zile, în vreme ce oraşul avea provizii doar pentru o lună. Au murit un milion de ruşi acolo, sute de mii de foame, pentru că naziştii nu au permis civililor să plece din oraşul asediat. Istoria se reîntoarce. Ruşii nu permit civililor să plece din Mariupol, un oraş secătuit şi, practic, o ruină.

►Oamenii din Bucha, un orăşel de lângă Kiev, aşteaptă acum să primească mâncare prin intermediul Crucii Roşii. Casele le-au fost spulberate într-o lună de ocupaţie rusească. Sute de civili din această localitate au fost asasinaţi de trupele ruse şi au fost arşi şi aruncaţi în gropi comune. Liderii UE şi cei ai SUA califică comportamentrul ruşilor drept crime de război pentru că legislaţia internaţională cere beligeranţilor să protejeze populaţia civilă.

►Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a fost miercuri la Kiev. „Istoria nu va uita crimele de la Borodianka, din Bucha şi din multe alte oraşe ucrainene. Nu poate exista pace fără justiţie“, a scris el pe Twitter, având în spate blocuri de locuinţe distruse de bombardamente.

►UE pregăteşte noi ajutoare pentru Ucraina şi noi sancţiuni pentru Rusia. SUA pregătesc încă un ajutor de 800 mil. dolari pentru Ucraina.

►Generalul în rezervă, actual premier al României, Nicolae Ciucă a spus ieri că România nici nu trimite în Ucraina şi nici nu antrenează pe teritoriul său mer­cenari pentru războiul din Ucraina, cum susţine Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO