Eveniment

Tot la stat se învaţă carte mai multă. Topul şcolilor din Bucureşti după rezultatele la Evaluarea Naţională: Şcolile publice „le-au luat faţa“ celor private la ponderea mediilor mari

Autor: Ramona Cornea

03.07.2021, 23:01 71340

♦ Secţiunea de gimnaziu a Colegiului Naţional Tudor Vianu a avut ponderea cea mai mare a mediilor generale de 9,50 şi peste, de circa 79%, pe când cel mai bun rezultat înregistrat de o şcoală privată a fost o pondere de 50%, cel al Liceului Ioanid ♦ Cea mai mică pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste din şcolile de stat din Bucureşti incluse în top 10 a fost de 12%, pe când cea din şcolile private a fost de 4%.

Şcolile publice au fost câşti­gă­toa­rele examenului de Eval­u­a­re Naţională din acest an, cu pon­deri ale mediilor ge­ne­ra­le de 9,50 şi mai mari de până la 79% din totalul ce­lor ob­ţi­nute de elevii care au susţinut acest exa­men, con­form datelor de la Minis­te­rul Edu­caţiei, centralizate de Ziarul Financiar.

Pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a, miza examenului de Evaluare Naţională este aceea de a putea fi admişi la cele mai bune licee.

Şcolile publice şi private incluse de ZF în aceste clasamente au fost alese în or­dinea apariţiei lor în tabelul des­cre­s­că­tor al mediilor obţinute de elevi, tabel publicat de Ministerul Educaţiei pe site-ul evaluare.edu.ro.

Update: În clasamentul şcolilor private intră şi şcoala privată Liceul Teoretic "Sfinţii Trei Ierarhi" din Bucureşti, cu o pondere de 35% a mediilor generale de peste 9,5, cu şase astfel de medii din 17 candidaţi la Evaluarea Naţională, şi o pondere de 71% a mediilor generale peste 9,00.

Secţiunea de gimnaziu a Cole­giului Naţional Tudor Vianu a avut ponderea cea mai mare a mediilor generale de 9,50 şi peste, de circa 79% din totalul de 34 de elevi care au sus­ţinut examenul, pe când cel mai bun re­zul­tat înregistrat de o şcoală privată a fost o pondere de 50% din 16 elevi, cel al Liceului Ioanid.

De altfel, şcolile de stat care au ocu­pat poziţiile a doua şi a treia din cla­sa­ment au avut şi ele rezultate notabile: Co­le­giul Naţional Gheorghe Lazăr a avut o pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste de 56%, din un total de 34 de elevi, iar Colegiul Naţional Grigore Moisil a ajuns la o pondere de 45% a acestor medii generale, dintr-un un total de 73 de elevi. Aceste Colegii Naţionale au clase de gimnaziu unde se intră în clasa a cincea prin concurs.

Prin comparaţie, Complexul Educaţional Laude-Reut, instituţia şcolară care ocupă poziţia a doua în to­pul şcolilor private a avut o pondere de 30% din 23 de elevi, iar Liceul Teoretic Şcoala Mea, ocupantul poziţiei a treia, a ajuns la 23% din 26 de elevi. 

Mai mult, cea mai mică pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste din şcolile de stat din Bucureşti incluse în top 10 a fost de 14% din 35 de elevi, cea a Colegiului Naţional Cantemir Vodă, pe când cea din şcolile private a fost de 4% din un total de 27 de elevi, cea a Liceului Waldorf.

Colegiile sunt unităţile de învăţământ care au şi clase de gimnaziu. Pentru a putea învăţa în aceste colegii, elevii trebuie să treacă de un proces de selecţie în clasa a V-a. Este important de menţionat că elevii acestor colegii nu intră automat mai departe în cursurile liceale ale aceleiaşi instituţii de învăţământ, ci trebuie să aibă notele de admitere cerute sau, după caz, să dea din nou o probă de admitere, de data asta pentru liceu.

Circa 76,8% dintre elevi au luat note peste 5 la examenul de Evaluare Naţională de anul acesta, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul trecut, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

Este de menţionat şi că elevii de clasa a VIII-a din una dintre şcolile private importante din Bucureşti, Avenor, au ales să nu susţină Evaluarea Naţională.

„La Avenor College, elevii au posibilitatea să aleagă între Evaluare Naţională şi examenele Cambridge. Anul acesta, niciunul din elevii din actuala generaţie de clasa a 8-a nu a ales linia românească“, a spus pentru ZF Raluca Tarcea, admissions and communication manager în cadrul Avenor College.

Mai mult, reprezentanţii Avenor au transmis că elevii lor au obţinut un rezultat bun la examenele Cambridge.

„Scorul general al Avenor este de 5,4 din 6, din 24 de candidaţi, peste media internaţională, care este de 4,1“, a spus  Mihaela Ancuţa, şef catedrei de matematică din cadrul Avenor College.

În 2020, doar 120 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10, spre deosebire de anul trecut când au fost 224 de medii de 10 în Bucureşti şi 839 în toată ţara.

În Bucureşti au fost doar 13 medii generale de 10 anul anul acesta, iar cele mai multe au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ şi Şcoala Gimnazială 97, respectiv câte doi elevi din fiecare dintre aceste şcoli.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că anul acesta au fost mai puţine note de 10 faţă de anul trecut deoarece structura examenului a fost schimbată, iar această notă este acum pentru elite, conform Digi24.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO