Eveniment

Tot mai aproape de supremaţia economică: China depăşeşte SUA şi devine destinaţia de top pentru noi investiţii străine directe

Tot mai aproape de supremaţia economică: China...

Autor: Mediafax

25.01.2021, 08:23 121

China a depăşit SUA ca fiind destinaţia de top din lume pentru noi investiţii străine directe, potrivit cifrelor ONU citate de BBC.

Investiţiile noi în America au scăzut cu aproape jumătate anul trecut, ducând la pierderea primei poziţii din clasament.

În schimb, cifrele ONU arată că investiţiile directe în firmele chineze au urcat cu 4%, aducând China pe primul loc la nivel global.

Topul arată influenţa crescândă a Chinei pe scena economică mondială.

China a avut intrări de 163 miliarde de dolari anul trecut, comparativ cu 134 miliarde de dolari atraşi de SUA, a comunicat Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) într-un raport.

În 2019, SUA au primit 251 miliarde dolari în investiţii străine directe noi, în timp ce China a primit 140 miliarde de dolari.

În timp ce China este numărul unu pentru noi investiţii străine, SUA domină în continuare atunci când vine vorba de investiţii străine totale, aceasta fiind rezultatul deceniilor petrecute în postura decea mai atractivă locaţie pentru companiile străine care doresc să se extindă în străinătate.

Dar experţii spun că noile valori subliniază mişcarea Chinei către centrul economiei globale, care a fost mult timp dominată de SUA, cea mai mare economie din lume.

China, implicată în prezent într-un război comercial cu SUA, ar putea ajunge, conform prognozelor, în prima poziţie până în 2028, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice şi de Afaceri din Marea Britanie (CEBR).

Investiţiile străine în SUA au atins un maxim în 2016, la 472 miliarde de dolari, când investiţiile străine în China erau de 134 miliarde de dolari. De atunci, investiţiile în China au continuat să crească, în timp ce în SUA au scăzut în fiecare an din 2017.

Administraţia Trump a încurajat companiile americane să părăsească China şi să îşi restabilească operaţiunile în SUA. De asemenea, a avertizat companiile şi investitorii chinezi că vor face faţă unor controale sporite atunci când investesc în America, din motive de securitate naţională

PIB chinez a crescut cu 2,3% în 2020, arată datele oficiale din această lună, acest lucru făcând din China singura economie majoră din lume care a evitat o contracţie anul trecut.

Investiţiile străine directe globale (ISD) au scăzut dramatic în 2020, cu 42%, potrivit raportului UNCTAD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO