Eveniment

Totul despre Bac-ul profesional. Cu o diplomă de bacalaureat obţinută mai uşor, te vei angaja mai uşor?

Totul despre Bac-ul profesional. Cu o diplomă de bacalaureat obţinută mai uşor, te vei angaja mai uşor?

Foto: Liviu Maftei

Autor: Gândul

05.09.2012, 19:19 1376

Absolvenţii de liceu vor putea alege să dea bacalaureatul profesional din 2013. Senatorii au aprobat astăzi în unanimitate măsura care le dă dreptul elevilor, începând cu anul viitor, să aleagă noul tip de examen. Cei care vor urma ruta noului tip de bac vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Ministrul Educaţiei a spus că legea dă dreptul oricărui elev de a susţine acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei estimează că, pentru anul şcolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La aceştia se adaugă cei peste 64.000 de candidaţi respinşi la examenul de anul acesta.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat pentru gândul că elevii de clasa a XII-a pot alege săsusţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând. "Vor fi două sesiuni de examen - întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să poată face acest lucru", a spus Ecaterina Andronescu. Ministrul a mai spus că nu poate estima câţi elevi vor opta pentru noul tip de bacalaureat. "Estimările le putem face după ce diriginţii le vor explica elevilor ce înseamnă bacalaureatul profesional şi după ce elevii vor alege", a explicat Andronescu.

Ce este educaţia antreprenorială

Educaţia antreprenorială se predă în clasa a X-a, iar, după caz, poate să facă parte din modulul cu economia. Elevii învaţă într-o oră pe săptămână cum să-şi construiască planul unei afaceri sau cum să-ţi construiască o firmă.

Potrivit listei de manuale aprobate de ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2012-2012 profesorii pot alege să predea după patru manuale, editate de patru edituri.

"La noi la liceu, educaţia antreprenorială este integrată în modulul de economie, se îmbină foarte bine cu economia şi predau profesorii de economie. Din punctul nostru de vedere este o materie uşoară pentru că noi îi formăm oricum pentru afaceri. Elevii învaţă virtual cum să-şi construiască o firmă, cum să-şi facă un plan de afaceri ", a declarat Roxana Ionescu, director la Colegiul Virgil Madgearu din Capitală.

Reprezentanţii patronatelor şi ai firmelor de recrutare, precum şi cei ai şcolilor de meserii au comentat, pentru gândul, care vor fi efectele noului tip de BAC pentru piaţa muncii şi cât de uşor se vor putea angaja absolvenţii care obţin o astfel de diplomă.

Florin Costache: "Eu nu cred că elevii vor avea alte competenţe"

Florin Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român, este sceptic în privinţa efectelor pe care le va avea bacalaureatul profesional pe piaţa muncii. "Ei sunt atât de slabi încât nu sunt în stare să treacă un examen normal şi atunci cum pot să devină antreprenori?", a comentat, pentru gândul, Florin Costache. El a precizat că patronii nu se vor uita la diploma pe care o vor obţine viitorii absolvenţi, ci la ceea ce ştiu ei să facă

"La fiecare doi ani mai experimentăm câte un nou tip de examen. Fiecare ministru mai vine cu câte o idee. Eu nu cred că, dacă absolvenţii de liceu dau un examen mai uşor, vor avea şi alte competenţe. Tot nimic nu vor şti ca şi până acum, iar patronii tot vor trebui să-i formeze. Absolvenţii vor merge în continuare la cursuri de calificare", a mai spus Florin Costache.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO