• Leu / EUR4.7564
  • Leu / GBP5.5575
  • Leu / USD4.2005
Eveniment

Touroperatori: România are atât de puţini turişti străini încât nu poate intra în vizorul teroriştilor

Touroperatori: România are atât de puţini turişti străini încât nu poate intra în vizorul teroriştilor

Statistica românească arată că anul trecut România a avut şapte milioane de turişti. Foto AFP

Autor: Liviu Iancu

20 iul 2012 366

Numărul mic de turişti străini poate constitui şi un avantaj, întrucât se reduce riscul unui atentat terorist, spun reprezentanţii turoperatorilor, care cred că România are o imagine suficient de proastă pentru a nu reuşi să atragă turiştii care ar renunţa la Bulgaria după atentatul de la Burgas.

"Sperăm că România nu se află în vizorul teroriştilor, unul dintre motive fiind tocmai faptul că numărul de turişti străini este redus în ţara noastră", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Un autobuz care transporta turişti israelieni a explodat miercuri după-amiază pe aeroportul din Burgas, provocând moartea a cel puţin şapte persoane şi rănirea altor 32.

Oficialul FPTR apreciază că evenimentul din Bulgaria demonstrează că orice ţară poate fi supusă unor atentate teroriste. "Este rău că nu avem turişti străini şi ni-i dorim, dar de data asta a fost bine, pentru că la noi teroriştii nu ar fi avut pe cine să atace", a continuat însă Răducan.

Proprietarul Eurolines, Dragoş Anastasiu, care reprezintă în România interesele grupului TUI, crede că orice eveniment de acest gen creează o mişcare în conştiinţa turiştilor străini, mai ales a israelienilor.

"O primă posibilitate este ca ei să restrângă plecările în străinătate. Noi avem maxim 20.000 de turişti israelieni în toată ţara tot anul, deci nu pierdem foarte mult. Cifrele noastre sunt prea mici ca să conteze. Problema este că cei din străinătate spun că România şi Bulgaria sunt cam tot pe acolo, deci nu putem profita de evenimentul din Bulgaria. Noi şi bulgarii suntem băgaţi în aceeaşi oală", a spus Anastasiu.

El a afirmat că imaginea României este atât de proastă în străinătate încât litoralul românesc nu poate fi considerat alternativă pentru străinii care renunţă să plece în Bulgaria.

Răducan de la FPTR crede că românii vor continua să meargă pe litoralul bulgăresc, pentru că nu se consideră vizaţi direct de terorism şi văd încă Bulgaria drept o ţară sigură.

"Nu putem estima efectele asupra fluxului de turişti din România. Autocarul cu atentatul a fost la aeroport, iar românii nu merg cu avionul în Bulgaria", a spus Sorin Văduvoiu, directorul agenţiei de turism Perfect Tours.

El şi-a exprimat îndoiala că atentatul din Bulgaria va fi un motiv pentru turiştii străini să aleagă România.

Bulgaria a devenit în ultimii ani destinaţia preferată de călătorii a turiştilor români, atraşi în special de litoralul Mării Negre. Mai nou, şi preţurile accesibile din staţiunile montane bulgăreşti, dar şi calitatea serviciilor încep să atragă români.

Deşi 1,49 milioane de români au mers anul trecut în ţara vecină, doar 336.000 au stat două sau mai multe nopţi, restul petrecând o singură noapte. Aceştia din urmă sunt, în majoritatea cazurilor, fie ajunşi cu mici afaceri în Bulgaria, fie în tranzit spre Grecia sau altă destinaţie.

Bulgaria a mai fost vizitată anul trecut şi de aproape 860.000 de turci, 837.000 de germani, 470.000 de ruşi, 307.000 de englezi, 290.000 de polonezi şi 182.000 de francezi. În 2010 au fost în Bulgaria 1,44 milioane de români.

În total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turişti străini, faţă de 8,37 milioane în 2010.

Cu o rată de 14,7% a nerezidenţilor în totalul turiştilor (hoteluri, moteluri şi pensiuni), România ocupă detaşat ultimul loc în Europa.

Statistica românească arată că anul trecut România a avut şapte milioane de turişti (sosiri numai în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.

Pe litoral, situaţia este şi mai dramatică, pentru că turiştii străini sunt atât de puţini încât nu figurează nici măcar în statistici. Cu toate acestea, ANAT estimează, sau mai mult speră, la circa 25.000 de turişti din alte ţări pe litoral.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7564
Diferență: 0,0547
Ieri: 4.7538
Azi: 4.2005
Diferență: -0,019
Ieri: 4.2013
Azi: 5.5575
Diferență: 0,4174
Ieri: 5.5344
Azi: 4.2296
Diferență: 0,0284
Ieri: 4.2284