Producătorii şi furnizorii de energie electrică se vor putea întâlni pe o nouă platformă a bursei de energie, numită piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale sau over-the-counter (OTC), care va permite tranzacţionarea în timp real, pe termen mediu şi lung, a pachetelor de energie. Practic, viitoarea platformă va aduce bursa de energie mai aproape de funcţionalitatea bursei de valori, unde vânzătorul şi cumpărătorul se întâlnesc direct.
Regulamentul privind organizarea platformei OTC a fost publicat ieri în Monitorul Oficial de Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE). Jucătorii din piaţa de energie solicită de mult timp crearea unei platforme pentru tranzacţiile „peste tejghea“, adică fără intermedierea companiei OPCOM, care administrează bursa de energie. Necesitatea a devenit şi mai mare anul trecut, când o modificare adusă legii energiei electrice a făcut obligatorie încheierea tuturor tranzacţiilor prin instrumentele puse la dispoziţie de OPCOM.
Traderii de energie spun că implementarea platformei OTC va fluidiza piaţa şi va oferi mai multă flexibilitate decât piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB).
„Participarea la PCCB presupune publicarea ofertelor şi lăsarea lor pe site cinci zile sau mai mult. Dacă vrei să desfăşori o activitate de trading nu poţi să accepţi un asemenea comportament, pentru că în cinci zile preţurile se pot mişca foarte mult. În cinci zile te poţi trezi că oferta pe care ai publicat-o, şi care este obligatorie, nu mai poate fi retrasă, altfel pierzi garanţia“, a declarat Radu Luca, trader la Tinmar-Ind, cel mai mare furnizor privat de energie de pe piaţa locală.
Luca a făcut parte din grupul de lucru care a elaborat regulamentul viitoarei platforme OTC, alături de reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, principalilor producători de energie şi celor mai mari traderi.
„Ce am încercat noi a fost să facem o piaţă cu negociere continuă în care partenerii se întâlnesc pe produsul care le convine şi negociază în timp real şi bid-ul şi ask-ul (preţurile de ofertă şi cerere – n. red.) Dacă ajungi la un numitor comun pentru 5 MW, poţi să ajungi şi pentru 10 sau 20, să măreşti în cinci secunde. Pe PCCB eşti obligat să închizi exact volumul de pe ecran“, a mai spus Luca.
Dacă furnizorii vor avea la dispoziţie un instrument mai flexibil prin care să-şi acopere necesarul de energie pentru clienţi, numărul mai mare de posibilităţi de achiziţie a energiei va pune presiune pe preţul suportat şi de consumator.
„În general, traderii mai mari fac un coş din diverse surse. Regenerabilele, PZU (piaţa pentru ziua următoare – n. red.) şi OTC vor duce toate la o medie de achiziţie mai joasă în piaţă, care se va reflecta la consumatorul final prin scăderea preţului“, crede George Niţă, director general al furnizorului de energie OET. El a adăugat că piaţa OTC va fi mai „corectă şi mai aproape de piaţa bursieră“ decât PZU.
Pe PZU participanţii la piaţa de energie au posibilitatea de a-şi vinde excesul de producţie sau de a acoperi o creştere neaşteptată a consumului. În lipsa contractelor ferme pe perioade mai lungi semnate pe PCCB, producătorii de energie sunt nevoiţi să-şi ducă producţia pe această piaţă, unde se confruntă însă cu preţuri care fluctuează de la zi la zi.
„În mod normal PZU ar trebui să fie o piaţă de ultimă instanţă. Nu este sănătos să rămâi pe PZU nici ca producător, nici ca furnizor, nici ca trader“, arată Radu Luca.
El mai spune că flexibilitatea platformei OTC va fi un avantaj şi pentru producătorii care se chinuiesc să vândă pe PCCB, ca de exemplu Complexul Energetic Oltenia.
„În măsura în care preţurile lor sunt la nivelul pieţei, şi lor le oferă aceeaşi flexibilitate: pot să opereze mai rapid, să gândească pe termen mai scurt, pe o săptămână sau lună.“
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013