Eveniment

Trafic de influenţă pe banii consumatorilor. DNA suspectează Apa Nova că a majorat nejustificat preţul apei şi s-a acoperit oferind mită funcţionarilor din primării

Trafic de influenţă pe banii consumatorilor. DNA...

Autor: Carol Dan

25.09.2015, 00:07 1544

Apa Nova, compania care furnizează serviciile de apă - canal în Capitală, deţinută de grupul francez Veolia, este suspectată de procurorii DNA că a majorat nejustificat preţul serviciilor de apă şi canal în înţelegere cu funcţionari din Primăria Capitalei şi din Primăria sectorului 1. Din 2000 încoace preţul apei în Bucureşti a crescut de 15 ori.

Apa Nova din grupul francez Veolia, căreia Primăria Capitalei i-a încredinţat pentru o perioadă de 25 de ani serviciul public de apă şi canalizare, este a doua mare companie cu acţionariat străin din România, după Lukoil, cercetată de procurorii români.

În cazul Apa Nnova, procurorii DNA Ploieşti au ridicat ieri documente de la Primăria Capitalei, Primăria sectorului 1 şi de la sediul companiei, în acest caz fiind vorba de suspiciunea de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Faptele cercetate de procurorii DNA ar fi fost comise în perioada 2008-2015 de persoane din Primăria Capitalei şi de la Primăria sectorului 1, dar şi de către reprezentanţi ai Apa Nova, în urma cărora a fost crescut, în mod nejustificat, preţul serviciului de furnizare de apă şi canalizare în Bucureşti. Printre numele din acest dosar se numără şi cel al lui Costin Berevoianu, fost şef al Regiei de Apă-Canal din Bucureşti. Reprezentanţii Apa Nova au spus că documentele solicitate de DNA vizează contracte comerciale încheiate cu subantreprenori ai companiei, pentru perioada 2008 - 2015.

Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat că procurorii DNA au cerut „anumite contracte pentru perioada 2008-2015“ şi a adăugat, referitor la contractul de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în Bucureşti, că acesta a fost „făcut în toată transparenţa“. Apa Nova a încheiat contractul de concesiune a serviciului de furnizare a apei şi canalizare în Capitală în anul 2000, până în 25 de ani.

Apa Nova a fost în atenţia presei şi în 2005, când autorităţile părea că nu mai ştiau cine a semnat contractul de concesiune cu francezii. Viorel Lis, fost edil-şef al Bucureştiului, spunea atunci că nu a semnat un contract secret cu Apa Nova şi că acordul ar fi fost modificat şi resemnat după ce el a plecat de la Primărie. Pe de altă parte, Andreas Baude, direc­torul general al Apa Nova din acea vreme, afirma că Lis este semnatarul. Tot în 2005, primarul de atunci Adriean Videanu afirma că existau unele neclarităţi în privinţa nivelului de investiţii, „însă acestea urmează să fie reglementate printr-un act adiţional.“

Acţionarii Apa Nova Bucureşti sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%. Apa Nova a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 748,6 mil. lei (168,6 mil. euro), în creştere cu aproape 6% faţă de 2013, în timp ce profitul net a urcat cu 9%, la 140,8 mil. lei, adică o marjă netă de 20%. De altfel, profitul net al companiei s-a dublat de la 70 milioane de lei în 2010  la 140 de milioane de lei în 2014, în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut cu 70%, iar francezii au scumpit apa de 15 ori din 2000 până în prezent, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum a crescut doar de 4 ori. În anul 2000, preţul unui metru cub de apă era de 0,39 lei, cu TVA inclusă, iar în luna mai 2015 preţul unui metru cub este de 5,75 lei, cu TVA inclusă, o creştere de aproape 15 ori.

Pentru canalizare bucureştenii plătesc 1,03 lei pentru un metru cub de apă (1,28 lei cu TVA). Pe lângă cei aproape 6 lei pe care bucureştenii  îi plătesc pentru apa rece, ei trebuie să mai scoată din buzunar încă 1,03 lei pentru deversare apă meteo şi tot atâta pentru canalizare.

Apa Nova a arătat că din 2000 încoace a investit 401,2 mil. euro  în reţelele de apă din Bucureşti.

Ce scria ZF în 2 iulie 2015: ZF a semnalat acum aproape trei luni că preţurile practicate de Apa Nova sunt exagerate şi că francezii au scumpit apa de 15 ori din 2000 până în prezent, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum  a crescut doar de 4 ori.

 

Precedentul Lukoil

Apa Nova este a doua mare companie cu capital străin care intră în atenţia procuroirlor. În luna iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au pus sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Olanda, din grupul petrolier rus Lukoil, până la concurenţa sumei de 2 mld. euro.

În urmă cu câteva zile, tribunalul a scăzut această sumă la 1,2 mld. euro. Compania Lukoil şi reprezentanţi ai săi sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.

Procurorii care au instrumentat dosarul Lukoil au dispus disjungerea cercetărilor şi urmărirea penală a SC Petrotel Lukoil şi a directorului acesteia, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alte 39 de firme având calitatea de suspect pentru complicitate la cele două infracţiuni.

 

Ultima oră. Costin Berevoianu şi Vlad Moisescu, reţinuţi de DNA

Costin Berevoianu, fostul şef al Regiei de apă-canal a Capitalei, şi Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, au fost reţinuţi aseară de procurorii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, după ce au fost audiaţi în dosarul în care este vizată compania Apa Nova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO