Eveniment

Tragedia de la Caracal. Spre ce merge România? Instituţii cu bugete de 25 de miliarde de lei nu sunt capabile să stopeze o crimă de care fuseseră prevenite cu zeci de ore înainte

Tragedia de la Caracal. Spre ce merge România?...

Autor: Mediafax

29.07.2019, 00:06 638

România trece de câteva zile printr-un val de emoţie uriaşă: răpirea şi presupusa ucidere a unei adolescente de 15 ani, la Caracal – un oraş de 31.000 de locuitori - nu pot fi desluşite de câteva zile, în vreme ce autorităţile implicate nu mai ştiu cum să-şi acopere şocantele lipse de reacţie.

Adolescenta era din Dobrosloveni (judeţul Olt), un sat aflat la distanţă de şase kilometri de Caracal. Alexandra Măceşanu luase o maşină de ocazie, maşina în care se afla criminalul, susţine poliţia.

Cazul ei a reamintit o altă dispariţie petrecută în zonă în urmă cu trei luni. Luiza Melencu, o tânără de 18 ani din comuna Dioşti, satul Radomir (judeţul Dolj), la 16 km de Caracal, plecase de acasă cu o maşină de ocazie pentru a scoate de la un bancomat bani trimişi de mama ei care lucra în străinătate.

Un lucru straniu: ambele familii au primit telefoane prin care li se spunea că fetele lor sunt bine – familiei Luize i s-a spus că tânăra a plecat în Elveţia la lucru şi nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa ei.

Oltul şi Doljul sunt între cele mai sărace judeţe din România. Sate sărace, fără şcoli, fără bancomate, fără transport. În voia sorţilor. În satul Alexandrei, arăta sâmbătă un reportaj al PRO TV, Poliţia pune lacătul pe sediul unităţii la ora 16.00. Dacă oamenii au vreo plângere trebuie să sune la 112. La 112 a sunat şi Alexandra joi, în ziua în care a fost răpită. Dar serviciul de urgenţă nu a fost capabil, vreme de 18 ore, să identifice locul din care au fost efectuate apelurile – trei la număr.

Ştirile de duminică seară transmise pe baza afirmaţiilor ofiţerilor de cercetare penală susţineau că suspectul – aflat în custodia poliţiei – ar fi recunoscut două crime.

Nu este însă deloc limpede dacă el a acţionat singur sau vorbim despre o reţea de trafic de persoane. În primul caz sunt copleşitoare nepuţinţa şi înce­tineala cu care au acţionat poliţiştii şi procurorii.

Cel de-al doilea scenariu ar fi halucinant, dar familia Alexandrei – susţin surse citate de Mediafax – ar fi primit un telefon cum că ea este bine după ce acuzatul a fost arestat şi nu este clar cine a dat telefonul, iar DIICOT nu exclude ca asasinul presupus să fi avut complici. Instituţiile statului implicate încearcă să susţină că au acţionat ca la carte, dar nimeni nu este capabil să spună cum, de vreme ce totul a fost potrivit procedurii, suntem martorii unor astfel de drame.

Filmul evenimentelor, care poate fi pus sub semnul întrebării, pentru că acum s-a declanşat la nivelul institu­ţiilor concursul „care scapă primul de răspundere“, a fost oferit de o asociaţie de apărare a procurorilor - Asociaţia pentru Apărarea Statutului Procu­rorilor (AMASP), citată de Mediafax. Poliţia infirmă unele date, iar Secţia Specială de anchetă a magistraţilor a dispus o analiză pentru „scurgere de informaţii“.

Potrivit sursei citate, lucrurile ar sta aşa:

Miercuri, 24.07.2019 – este ziua în care Alexandra Măceşanu a dispărut.

Joi, dimineaţa, 25.07.2019- părinţii ei anunţă poliţia cu privire la dispariţie.

Procurorii şi poliţiştii încep investigaţiile iar la 19,15 este primită informaţia că victima ar putea fi în 3 locuri dintr-o comună.

Joi, ora 19,50- sunt emise mandate de percheziţie pentru cele 3 locaţii. Se intră cu mandatele de percheziţie la cele trei adrese, fără a fi identificată victima sau alte probe.

Joi, ora 21.00-vineri 02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informaţie despre un autoturism implicat într-o altă speţă asemănătoare, iar noaptea târziu se identifică proprietarul auto­turismului.

Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziţie de la instanţă, dar Politia anunţă că nu mai are oameni disponibili la sediu.

Vineri, ora 05,30- se constituie echipa de poliţişti.

Vineri, ora 06,00- se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziţie, inclusiv în locuinţa suspectului.

Suspectul, Gheorghe Dincă, 66 de ani, a fost arestat. Potrivit ancheta­torilor, dumincă seară el ar fi recu­nos­cut ambele crime. Gheorghe Dincă este tatăl a trei copii. Este un fost mecanic auto şi locuia singur. Se ocupă cu vânzarea diverselor bunuri prin târguri.

Structurile de informaţie şi protecţie beneficiază de unele dintre cele mai generoase bugete între instituţiile statului. Bugetul Ministerului de Interne este în acest an18,5 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. Bugetul Ministerului Justiţiei este de 4,25 mld. lei, în creştere cu 6,5% faţ de 2018, iar cel am Ministerului Public de 1,3 mld. lei, în creştere cu 3,1% faţă de anul precedent.

Mii de oameni au protestat în ultimele două zile în marile oraşe faţă de tragedia de Caracal, în vreme ce oamenii politici, asemenea instituţiilor, atuncă vina unii pe ceilalţi pentru o dramă care putea fi evitată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO