Eveniment

Tragedia de la Colectiv: 80 de psihologi s-au unit pentru a oferi asistenţă gratuită tuturor celor care au nevoie

Tragedia de la Colectiv: 80 de psihologi s-au unit pentru...

Autor: Roana Rotaru

03.11.2015, 13:19 474

80 de psihologi s-au oferit voluntar să acorde ajutor tuturor celor care au nevoie de asistenţă psihologică, în urma incendiului din clubul Colectiv. Cei care au probleme emoţionale, fie că este vorba de supravieţuitori, persoane spitalizate, rude sau prienteni ai acestora, pot suna la numărul unic 021 9647 pentru a primi suport psihologic specializat.

„Căutăm să ajutăm cât mai mulţi din cei aflaţi în nevoie şi suferinţă şi dorim să facem asta benevol, solidar şi gratuit(...)Avem multe suflete de ajuns, de atins, de oblojit, de ţinut în mâinile noastre. Mesajul către toţi e: nu sunteţi singuri. ” a spus medicului psihiatru Gabriel Diaconu, iniţiatorul acestei acţiuni, pe contul său de facebook.

Apelurile către numărul de telefon 021 9647 vor fi preluate de către un operator care va solicita datele de contact ale persoanei care a sunat, urmând ca în decrusul aceleaşi zile cazul să fie alocat unuia dintre psihologii voluntari.

Grupul de voluntariat s-a creat cu ajutorul Colegiului Psihologilor din România. În 2013, psihologii voluntari au mai acordat asistenţa psihologică gratuită celor care au avut nevoie în urma accidentului rutier din Muntenegru în care au murit 18 români.

Mesajul postat de către medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, poate fi citit integral mai jos:

„Dragi prieteni de pretutindeni, 
Am să am nevoie acum de voi mai mult decât niciodată. Acesta e bilanţul operaţiunii la 48 de ore de la demararea procedurilor iniţiale, după incendiul din‪#‎colectiv

1. Directorul de psihologi voluntari a crescut la 80.

2. Am reuşit performanţa de-a avea un număr UNIC la care cei care au nevoie de intervenţie psihologică să se adreseze. Numărul este 021 9647. Începând cu astăzi acesta este telefonul la care sper să se adreseze toţi cei care au nevoie de ajutor şi suport psihologic, fie ei spitalizaţi / rude ale celor spitalizaţi sau supravieţuitori fără leziuni fizice dar care întâmpină probleme emoţionale. Căutăm să ajutăm cât mai mulţi din cei aflaţi în nevoie şi suferinţă şi dorim să facem asta benevol, solidar şi gratuit.

Fluxul operaţional este următorul: doritorul sună la 021 9647, personalul din call-center preia apelul şi notează datele şi numărul de contact al apelantului. Apelurile sunt transmise către Grupul de Intervenţie pe parcursul aceleiaşi zile, urmând ca personalul de contact să aloce cazul unuia dintre psihologii voluntari. Căutăm să extindem intervenţia şi în oraşele riverane, funcţie de cerere şi nivelul de necesitate.

3. La momentul de faţă am încheiat contactul cu toate spitalele unde se află internaţi supravieţuitori, la nivel de management şi echipe de psihologi, şi le-am oferit resursă umană, personal şi logistică suplimentară disponibilului lor pentru asistarea atât victimelor cât şi familiilor lor. Ştiu că unii dintre voi postează că aparţinătorii nu au vorbit cu psihologi, sau că există probleme de comunicare dintre ei şi echipele locale, hospitaliere. Unele lucruri sunt dincolo de controlul nostru, operaţiunea noastră se bazează pe bună încredere şi solidaritate. Eu nu pot controla daca un manager de spital limitează accesul familiilor la resurse. În cazul în care acestea simt că nu sunt ajutate local, îi încurajez să sune la numărul unic şi vor primi asistenţă.

Mulţumesc anticipat pentru distribuţia, pe o scală cât mai mare, a mesajului de mai sus. ‪#‎ImpreunaRezistam

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO