Eveniment

Tragedie: Celebrul scriitor turc Salman Rushdie, autorul „Versetelor Satanice”, cartea interzisă în Iran şi pentru care a primit ameninţări cu moartea, a fost înjunghiat astăzi la New York

Tragedie: Celebrul scriitor turc Salman Rushdie, autorul...

Autor: Laura Buciu, Răzvan Botea

12.08.2022, 18:38 479

Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la ameninţări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat şi se pare că a fost şi înjunghiat, vineri, în timp ce se pregătea să ţină o conferinţă în vestul New York-ului, potrivit Bloomberg.

Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution şi a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.

Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.

Poliţia de stat din New York a emis o declaraţie cu privire la incident: „Pe 12 august 2022, în jurul orei 11 a.m., un bărbat suspect a alergat pe scenă şi l-a atacat pe Rushdie şi un intervievator”, se arată în declaraţie. „Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât şi a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea lui nu este încă cunoscută. Intervievatorul a suferit o rănire uşoară la cap. Un poliţist de stat desemnat la eveniment a luat imediat suspectul în custodie.”

Un purtător de cuvânt al instituţiei Chautauqua, unde a avut loc prezentarea la care a fost înjunghiat Rushdie, a declarat pentru CNBC că organizaţia cooperează pe deplin cu autorităţile.

Agenţia Wylie, care îl reprezintă pe Rushdie, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Cartea lui Rushdie „Versurile satanice” l-a forţat să se ascundă după ce a fost interzisă în Iran şi i-a fost pusă pe cap o recompensă de 3 milioane de dolari. Guvernul iranian s-a delimitat de recompensă, potrivit Associated Press, dar operaţiunea a fost continuată de o organizaţie religioasă cvasioficială, care a ridicat recompensa la 3,3 milioane de dolari.

De-a lungul timpului Rushdie a primit mai multe ameninţări cu moartea pentru opera sa. Cartea „Versetele satanice” a fost inspirată din viaţa lui Mohammed, considerat de islamişti profet, care a pus bazele religiei islamice.

Rushdie a fost numit cavaler în 2007 pentru munca sa şi a fost distins cu multe dintre cele mai importante premii literare, inclusiv două premii Whitbread pentru cel mai bun roman.

 

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulţi musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Guvernul iranian s-a distanţat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundaţie religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această ameninţare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesaţi de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO