Eveniment

Tragedie la spitalul Floreasca: O pacientă a luat foc pe masa de operaţie

Tragedie la spitalul Floreasca: O pacientă a luat foc pe...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

28.12.2019, 17:17 2794

O pacientă a fost arsă pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greşit substanţele de dezinfecţie, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc, spune Emanuel Ungureanu. Ministrul Sănătăţii anunţă că a trimis inspectori în control.

Situaţia a fost semnalată de deputatul Emanuel Ungureanu pe Facebook.

„Pacientă incendiată pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti! Beuran, fostul consilier prezidenţial al lui Iliescu a dat foc unei paciente în sala de operaţie! Chirurgul Beuran, un pesedist plagiator de renume, capul Umefistanului, a dat foc unei paciente pe care a operat-o în data de 22 decembrie! Iată cum descriu 2 asistente că s-ar fi întâmplat nenorocirea:

Asistenta 1 - "Când m-am întors în Blocul Operator am simţit un miros puternic de fum şi am verificat de unde provine, observând că focul provine din Sala 1.

Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea şi toata lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operaţii fumega.

S-au făcut manevrele necesare unui astfel de incident, urmând ca apoi să transport pacienta în Sala 2, conform indicaţiei medicului după care am transportat-o în ATI Poli 2."

Asistenta 2 - "Mă aflam pe holul blocului operator auzind ţipete şi gălăgie,îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeata de apă în mână, i-am luat galeata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum şi foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul in sala 2 la solicitarea medicului."”, scrie Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, din spusele asistentelor rezultă faptul că medicul care opera o bolnavă de cancer ar fi folosit greşit substanţele de dezinfecţie a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluţii câmpul operator de sub pacientă şi la contactul cu electrocauterul, pielea pacientei şi câmpurile sterile au luat foc.

„Pacienta a ars ca o torţă câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operaţie. (...) Pacienta incendiată pe masa de operaţie este în stare critică, cu arsuri peste 40% din suprafaţa corpului şi se zbate între viaţă şi moarte!”, a mai scris Emanuel Ungureanu.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a precizat pentru Digi24 că a trimis control la Spitalul Floreasca.

„Este un incident deosebit de grav. Am alfat din mediul chirurgical. Nici conducerea spitalului şi nici conducerea

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca nu a putut fi contactat pentru o reacţie cu privre la această situaţie.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că Ministerul urmează să trimită, luni dimineaţă, Corpul de Control la Spitaul Floreasca.

„S-au aprins câmpurile chirurgicale cu care era izolat pacientul în vederea inteervenţiei. Era vorba de o intervenţie de urgenţă în care de la contact, conflictuldintre câmpurile chirurgicale, soluţiile biocide folosite şi bisturiul electric, s-a aprins un incendiu, s-a aprins câmpul şi s-a produs o arsură de 40% din suprafaţa tegumentară a pacientului. Este o arsură de dimensiuni importante. (...) Există documente pe care Floreasca le-a pus la dispoziţie”, a declarat secretarul de stat la Antena3.

Acesta a spus că, într-adevăr, Ministerul a fost informat de managerul spitalului după mai multe zile de la producerea incidentului.

În privinţa echipei de medici prezente în sala de operaţii, Moldovan a spus: „Există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenţiei (deci era în sala de operaţii, n.r.)”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO