Eveniment

Tranşa plătită de Ministerul de Finanţe la CE, cât jumătate din deficitul anual

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

12.03.2015, 00:07 238

Ministerul Finanţelor a rambursat prima tranşă, de 1,5 mld. euro, din împrumutul luat în 2009 de la Comisia Europeană (CE), reprezentând aproximativ jumătate din deficitul bugetar pentru întreg anul 2015.

Deficitul bugetar negociat de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană pentru acest an este de 1,83% din PIB, respectiv 13 mld. lei (circa 3 mld. euro).

În următorii opt ani, Finanţele mai trebuie să plătească aproape 5 mld. euro în contul împrumuturilor luate în 2009, la începutul crizei economice mondiale, de la Comisia Europeană şi Banca Mondială. Din împrumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, la buget au ajuns circa 2 mld. euro, diferenţa intrând la rezerva BNR. În schimb, sumele primite de la CE, de 5 mld. euro, au fost direcţionate doar la Ministerul Finanţelor, la fel ca împrumutul de la Banca Mondială. Ministerul Finanţelor a terminat de rambursat tranşele de la FMI, iar BNR mai are de dat înapoi la FMI echivalentul a aproximativ 1 mld. euro, ultima plată urmând să fie făcută la începutul anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO