Eveniment

Transferurile de fotbalisti intra sub lupa DNA

15.03.2006, 00:00 15

Prejudiciul estimat la peste 1 milion de euro adus bugetului de stat in cazurile transferurilor fotbalistilor Bratu si Mutu a determinat procurorii sa intensifice cercetarile in cazul cluburilor de fotbal.

Astfel, procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au solicitat Politiei Romane, Parchetului instantei supreme si altor institutii sa le remita dosarele pe care le-au constituit ca urmare a unor sesizari privind tranzactii neinregistrate in contabilitatea cluburilor de fotbal, in legatura cu transferurile de jucatori.

Surse din cadrul FRF sustin ca pe lista transferurilor vizate se afla cele ale lui Ciprian Marica, Razvan Rat, Florin Cernat si Marius Niculae.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie actele realizate de Garda Financiara cu privire la transferul lui Bratu la Galatasaray.

Conform acestor documente, Asociatia Fotbal Club (AFC) Rapid nu a inregistrat in contabilitatea aferenta anului 2003 venituri in valoare de 1,65 mil.$, prevazute in contractul de transfer al fotbalistului Florin Bratu la clubul turc Galatasaray Istanbul, bugetul statului fiind astfel prejudiciat cu 1,4 milioane lei.

"Aferent acestor venituri neinregistrate, Garda Financiara a estimat ca bugetul de stat a fost prejudiciat, prin nedeclarare si neplata, cu suma de aproximativ 14 miliarde de lei vechi (1,4 milioane de lei noi - n.r.), reprezentand impozit pe profit, prin aplicarea cotei de impozit de 25% (cota de impozit pe profit in vigoare la data realizarii tranzactiei) asupra diferentei dintre veniturile neinregistrate si rezultatul din activitati economice declarat de club la sfarsitul anului 2003, in suma de 947,45 milioane lei", se arata intr-un comunicat remis presei ieri de ANAF.

Totodata, impresarul sportiv Gheorghe Popescu a incasat de la clubul turc suma de 600.000 de dolari, iar Ioan Becali a primit 500.000 de dolari.

In plus, Gheorghe Popescu a incasat, la

1 septembrie 2003, inca un milion de dolari de la Galatasaray, sustinand ca suma nu face parte din contractul incheiat in aceeasi zi de AFC Rapid cu clubul turc, ci reprezinta venituri pe care le-a obtinut in mod independent, ca si contribuabil, dar care nu au fost declarate aferent anului fiscal 2003.

Conform unor informatii aparute in presa italiana, atacantul Adrian Mutu ar fi fost transferat de la Dinamo la Internazionale Milano in luna ianuarie a anului 2000 in schimbul a 6 mil.$, cu 3,9 mai mult decat apare in documentul de transfer aflat in posesia gruparii Dinamo. Cazul este investigat de ANAF, aceasta institutie obtinand deja documentele aflate la gruparea Inter Milano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO