Eveniment

Transgaz poate să înceapă lucrările la BRUA. Ministerul Energiei nu are un plan pentru folosirea gazelor aici, dar garantează securitatea regională cu resursa românească

Transgaz poate să înceapă lucrările la BRUA....

Autor: Roxana Petrescu

21.03.2018, 18:50 449

Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale, se poate apuca de azi să contruiască cei 479 de kilometri ai gazoductului BRUA care vor traversa România, după ce firma a primit unda verde de la Ministerul Energiei, entitatea statului român responsabilă pentru elaborarea strategiei energetice.

Într-o ţară în care consumul industriei chimice s-a prăbuşit iar două treimi din case ard vreascuri pentru a se încălzi, Ministerul Energiei anunţă că prin BRUA România va putea exploata imensul potenţial de gaze din Marea Neagră, devenind astfel un factor de securitate energetică în regiune. Lucrările ar trebui să fie gata în 2019 în aceste moment România neavând niciun plan pentru a folosi noile resurse de gaze pe plan intern.

”Am emis decizia exhaustivă concomitent cu îndeplinirea, de către Transgaz, a tuturor condiţiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european. Acest moment este unul important pentru că ne apropie de rolul pe care România şi-l doreşte în regiune. Prin BRUA, România îşi va putea exploata imensul potenţial al zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră şi astfel vom deveni un factor de securitate energetică în această parte a Europei”, a spus Ministrul Energiei Anton Anton, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit unui comunicat al Transgaz, “decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorităţi ale statelor membre, cu excepţia instanţelor judecătoreşti, care stabileşte dacă unui iniţiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului.”

“Realizarea unui nou coridor european de transport al gazelor naturale, care va conecta Bulgaria cu Asutria prin România şi Ungaria, va spori securitatea aprovizionării cu gaze a ţărilor europene şi va reduce dependenţa energetică la nivel european şi regional, permiţând astfel diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale”, mai spun reprezentanţii Transgaz.

În timp ce România se preocupă de securitatea europeană prin gazele sale, situaţia pe plan intern este îngrijorătoare.

Dacă la nivelul anului 2008 consumul industrial chimic era de 3 mi­liarde de metri cubi de gaze, în 2016 acesta ajunsese la numai 1,2 miliarde de etri cubi. Populaţia a ajuns să consume mai multe gaze decât chimia, chiar şi în contextul în care doar una din trei case este conectată la reţeaua de gaze, restul încălzindu-se cu vreascuri. În consecinţă, în perioada 2008-2016, consumul intern de gaze al României a scăzut cu aproape 23%

BRUA este un proiect care va colecta mai multe surse de gaz, cantităţile importante urmând să vină din Marea Neagră printr-o a doua fază a proiectului, BRUA II. Gazoductul ar urma să conecteze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria deşi în acest moment este incertă participarea Austriei la proiect. 

În total, proiectul BRUA ar urma să aibă o lungime de 1.318 kilometri, din care 479 de kilometri reprezintă lun­gimea conductei pe teritoriul românesc. Prima fază a proiectului include con­struirea unei conducte de 479 km între nodul tehnologic Podişor lângă Bucureşti şi cel din Recaş, aflat la aproximativ 30 km distanţă de Timi­şoara, în vestul ţării, precum şi insta­larea sistemelor de supraveghere hard­ware şi software, a tehnologiilor de co­mu­­nicaţii şi a trei staţii de com­pre­soare de gaz, plasate de-a lungul traseului.

„Traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 de staţii de robinete de secţionare, din care 33 pe firul conductei şi 5 in încinta staţiilor de comprimare gaz”, mai spune Transgaz.

Pentru acest segment al conductei, Transgaz a obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare de 179 de milioane de euro. În contextul în care valoarea totală a proiectului este de 479 de milioane de euro, diferenţa va fi acoperită de consumatorii români prin majorarea tarifelor.

BRUA II, care va lega gazul din Marea Neagră la BRUA printr-o conductă de 308 kilometri de la Tuzla la Podişor, are costuri de 298 de milioane de euro.

Tot din tarifele plătite de consu­matorii români va fi realizată şi această conductă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO