Eveniment

Transparenţă cu mari probleme: doar jumătate din achiziţiile publice de 32 mld. € trec prin SEAP

Cătălin Popescu, membru al Colegiului CNSC: În momentul de faţă se pot cheltui 100.000 de euro pe lucrări fără a da socoteală nimănui.

Cătălin Popescu, membru al Colegiului CNSC: În momentul de faţă se pot cheltui 100.000 de euro pe lucrări fără a da socoteală nimănui.

Autor: Andrei Cîrchelan

29.04.2014, 00:06 159
Valoarea achiziţiilor publice din România a fost în 2013 de 32 mld. euro (23% din Produsul Intern Brut), dar în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) au fost efectuate proceduri de achiziţie de 16,8 mld. euro, adică jumătate din volumul total al achiziţiilor.
 
Mai mult, atât numărul cât şi valoarea totală a contractelor atribuite prin SEAP sunt în scădere în ultimii trei ani şi aceasta în ciuda faptului că sistemul electronic de achiziţii publice este prezentat peste tot ca fiind instrumentul principal prin care administraţia poate evita sau reduce eventualele încercări de fraude în achiziţiile publice. Guvernul a majorat recent pragul achiziţiilor pentru care este nevoie de o procedură derulată prin SEAP pentru a nu mai exista întârzieri la unele achiziţii, dar ceea ce se vede din statistici este că acum jumătate din piaţa achiziţiilor este ”ascunsă” de ochii multor curioşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO