Eveniment

Transporturile promit sa ia de 10 ori mai multi bani de la UE

Transporturile promit sa ia de 10 ori mai multi bani de la UE
26.01.2010, 23:16 45

Ministerul Transporturilor si-a propus anul acesta sa atragacateva sute de milioane de euro din fondurile nerambursabile de laUniunea Europeana (prin Programul Operational Sectorial deTransport), dupa ce in 2009 nu a atras decat 32 mil. euro,echivalentul a 2,4% din totalul banilor pe care poate sa iiacceseze pana in 2013.

UE a aprobat pana la sfarsitul anului trecut proiecte deinfrastructura si transport in valoare totala de 1,1 mld. euro prinprogramul POS-T, in care Romania are alocate 4,5 mld. euro pana in2013. Astfel, in cel mai optimist scenariu ar putea fi absorbite inacest an fonduri europene de circa 300 - 400 mil. euro, potrivitestimarilor ZF pe baza datelor furnizate de MinisterulTransporturilor. Valoarea proiectelor aprobate cuprinde toatecosturile eligibile (cost de constructie), din care UE cofinanteaza85%, si cele neeligibile (exproprieri, avize, autorizatii, mutaride utilitati, TVA). "Prima data trebuie alocati banii de la bugetpentru aceste proiecte. UE cofinanteaza doar 85% din costurileeligibile numai dupa ce noi platim facturile catre constructori. Deexemplu, daca un proiect are o valoare de constructie de 100 mil.euro, UE aloca 85 mil. euro. Dar luand in calcul si cheltuielileneeligibile, proiectul ajunge la 170 mil. euro, deci statul trebuiesa aiba mai intai acesti bani si pe urma va primi banii de la UE",a declarat pentru ZF Constantin Dascalu, secretar de stat inMT.

Proiectele care vor absorbi bani de la Uniunea Europeana anulacesta vor fi autostrada Cernavoda-Constanta (51 km), centuraocolitoare Constanta (22 km), reabilitarea DN1H Zalau-Alesd (69,3km), reabilitarea DN24 limita de judet Galati-Vaslui- Crasna siDN24B Crasna-Albesti (94,7 km).

"Acesta este primul an in care avem cu adevarat proiectenecesare care sa poata sa creeze o absorbtie ridicata a fonduriloreuropene. La cele 1,126 miliarde de euro aprobate deja se voradauga si proiectele in valoare de 2,54 miliarde de euro care suntdeja depuse si urmeaza sa primeasca acceptul", afirma ConstantinDascalu, secretar de stat in cadrul MinisteruluiTransporturilor.

El nu a dorit sa precizeze la ce procent de absorbtie afondurilor pentru infrastructura de transport vom ajunge lasfarsitul lui 2010, pentru ca acesta poate sa varieze in functie deproiectele care sunt depuse la Comisia Europeana anul acesta sisunt in curs de aprobare.

"Nu putem inca sa facem o prognoza exacta a absorbtiei pe care ovom face anul acesta, insa va fi una importanta, de ordinul sutelorde milioane de euro. Nu pot sa ma hazardez si sa dau o cifra exactapentru ca totul depinde de un mecanism pe care nu pot sa-lcontrolez. Depinde de puterea constructorilor de a lucra, determenul in care sunt finalizate licitatiile si de aprobarile de laComisia Europeana", sustine Dascalu.

Pe langa proiectele aprobate deja, Ministerul Transporturilormai asteapta acceptul pentru proiectele autostradaTimisoara-Arad

(32 de kilometri) si centura Arad (12 km), cu valoare totala de400 mil. euro, Orastie-Sibiu (82 km), cu o valoare de 823 mil.euro, si Nadlac-Arad (38,8 km), care va atrage investitii de 147 demilioane de euro.

"Anul acesta vom depune toate proiectele de pe coridorul IVrutier de la Nadlac la Constanta, in afara de Sibiu-Pitesti, careva fi facut prin concesiune. UE finanteaza proiectele de pecoridorul IV rutier cu 1,5 miliarde de euro", spune Dascalu

De ce s-au luat doar 2,4% din banii de laUE

Ministerul Transporturilor nu a putut sa atraga finantari de laUniunea Europeana in perioada 2007-2008 pentru ca Autoritatea deManagement pentru POS-T din cadrul ministerului nu era auditata deComisia Europeana. "Pana nu a fost acreditata Autoritatea deManagement nici macar nu puteam sa pretindem sa ne aprobe unproiect cei de la Uniunea Europeana. In 2009 principala preocuparea noastra a fost sa facem pregatirile necesare pentru a puteatrimite proiecte la Bruxelles care sa fie aprobate si ulterior satrimitem cererile de rambursare de plati", explica Dascalu.

La 31 decembrie 2008 erau depuse la Comisia Europeana 16proiecte cu o valoare de 1,137 de miliarde de euro, iar lasfarsitul anului 2009 erau depuse 41 de proiecte cu o valoare de3,678 miliarde de euro.

Insa proiectele depuse pot fi refuzate de Comisia Europeana. Laproiectele de sub 50 mil. euro aprobarea se face de catreAutoritatea de Management POS-T, iar cele de peste 50 mil. eurosunt aprobate direct de Comisia Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO