Eveniment

Tranzacţie cu implicaţii în România: Ernesto Bertarelli, cel mai bogat om din Elveţia, discută cu puternicul grup belgian Bruxelles Lambert pentru vânzarea reţelei de imagistică Affidea, care are operaţiuni şi pe piaţa românească

Tranzacţie cu implicaţii în România: Ernesto...

Autor: Ştefan Stan

17.04.2022, 16:49 4934

Firma europeană de investiţii Groupe Bruxelles Lambert se apropie de un acord pentru a cumpăra firma de servicii de sănătate Affidea de la cea mai bogată persoană din Elveţia, Ernesto Bertarelli, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, scrie Bloomberg. 

Un acord ar putea fi anunţat săptămâna aceasta, după ce GBL, aşa cum este cunoscut holdingul cu sediul în Belgia, a depăşit oferta rivalilor, inclusiv a jucătorilor din industrie şi a firmelor de private equity, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie identificate deoarece chestiunea este privată. O achiziţie ar putea evalua compania cu sediul în Olanda la aproximativ 1,6 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari).

Firma de investiţii private a familiei Bertarelli, cu sediul la Geneva, B-Flexion, cunoscută anterior sub numele de Waypoint Capital, a lucrat cu consilieri pentru a studia o vânzare sau listare a Affidea, a relatat Bloomberg News în noiembrie. Affidea oferă servicii de diagnosticare imagistică, precum şi servicii de îngrijire ambulatorie a cancerului, chimioterapie şi radio-oncologie.

O tranzacţie ar evidenţia apetitul tot mai mare al fondurilor de investiţii de familie şi al capitalului privat de a face tranzacţii, vizând în special companiile care pot creşte prin achiziţii şi investiţii pe termen lung.

Affidea şi-a început activitatea în urmă cu trei decenii şi în prezent administrează aproximativ 319 centre în 15 ţări din Europa, potrivit site-ului său. Affidea a crescut atât organic, cât şi prin fuziuni şi achiziţii, deservind aproximativ 10 milioane de pacienţi în fiecare an.

În România, Affidea deţine un număr total de 36 de centre cu servicii de radiologie imagistică şi medicină nucleară, servicii clinice integrate (consultaţii de specialitate şi spitalizare de zi) şi de medicină de laborator (analize medicale). Anual, compania generează afaceri de circa 150 mil. lei, din datele ZF.

Discuţiile dintre GBL şi B-Flexion se află într-un stadiu avansat, au declarat aceste persoane. Reprezentanţii GBL au refuzat să comenteze. B-Flexion şi Affidea nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara orelor normale de lucru.

GBL a fost construită în mare parte de către miliardarul belgian Albert Frere, decedat, care a transformat afacerea familiei sale cu cuie şi lanţuri într-un imperiu care se întinde de la energie la alcool. El a deţinut participaţii la producătorul de petrol Total SA şi la distilatorul Pernod Ricard . GBL l-a numit pe Ian Gallienne unic CEO în decembrie 2018, la scurt timp după moartea lui Frere, socrul său. Firma este susţinută în continuare de familia Frere şi de clanul canadian Desmarais.

Cotată la bursa de la Bruxelles de peste 60 de ani, GBL avea o valoare a activelor nete de 22,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii decembrie. Acţiunile sale au scăzut cu 4,5% în acest an, evaluând firma la aproximativ 14,7 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a averii familiei Bertarelli provine din vânzarea, în 2006, a producătorului de medicamente pentru fertilitate Serono către Merck KGaA, în valoare de 8,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Cea mai mare parte a veniturilor au fost reinvestite prin intermediul B-Flexion, ale cărui active includ proprietăţi imobiliare comerciale în Londra şi Elveţia, precum şi prin fondul de risc Forestay Capital, axat pe tehnologie, şi Kedge Capital, care investeşte în capital privat şi fonduri de hedging.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO