Eveniment

Tranzactiile imobiliare, scutite de plata taxei pe valoarea adaugata

07.01.2005, 00:00 29



Companiile implicate in tranzactiile cu terenuri, cladiri, deseuri, resturi de metale si materiale lemnoase nu mai platesc, de la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni, in urma intrarii in vigoare a unor prevederi simplificate privind TVA.



Potrivit Ministerului Finantelor (MFP), masura a fost inclusa in Ordonanta Guvernului 83/2004, aprobata la sfarsitul anului trecut, care a modificat Codul fiscal.



Pentru a beneficia de acest regim, atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati ca platitori de TVA, potrivit proiectului normelor de aplicare a acestor reglementari, publicat pe site-ul MFP.



Astfel, ambele parti implicate in tranzactiile cu bunurile mentionate vor evidentia TVA aferenta tranzactiilor atat in jurnalele de vanzari, cat si in cele de cumparari.



Taxa va fi inscrisa in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua parti.



Vanzatorul va deduce TVA inregistrata ca fiind colectata la valoarea integrala, astfel ca cele doua sume se vor anula. La cumparator, taxa inscrisa in factura de achizitii va fi de asemenea deductibila.



Sistemul, numit "taxare inversa" va putea fi utilizat in toate tranzactiile din circuitul economic, pana in momentul in care va fi implicata o companie care nu este inregistrata ca platitor de TVA.



In cazul avansurilor incasate dupa data de 1 ianuarie 2005, pentru livrari de bunuri din categoriile mentionate anterior, facturile fiscale emise de catre furnizori se intocmesc in mod obisnuit, la fel ca pentru orice alta operatiune taxabila, avand in plus mentiunea "taxare inversa".



Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra sumei incasate in avans si se inscrie in factura fiscala, fara sa fie achitata de beneficiar. Totalul de plata al facturii fiscale de avans va fi mai mare decat avansul incasat, cu valoarea taxei pe valoarea adaugata.



Beneficiarii care sunt platitorii de TVA cu regim mixt aplica, norme diferite, in functie de destinatia pe care o dau bunurilor.



Astfel, cumparatorii nu vor putea deduce TVA in cazul in care bunurile achizitionate vor fi utilizate in operatiuni care nu dau dreptul de deducere a TVA.



In cazul in care bunurile sunt destinate realizarii atat de operatiuni care nu dau drept de deducere, cat si de operatiuni care dau drept de deducere, beneficiarii deduc taxa pe valoarea adaugata rezultata din aplicarea unei medii numite pro rata.



Pentru bunurile vandute cu plata in rate dupa 1 ianuarie 2005 in factura fiscala vor fi inscrise baza de impozitare si TVA aferenta, integral. Taxa pe valoarea adaugata aferenta ratelor care nu au ajuns la scadenta nu va fi inregistrata in contabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO