Eveniment

Tratament revoluţionar. Terapie nouă pentru bolnavii cu Covid la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Tratament revoluţionar. Terapie nouă pentru bolnavii cu...

Autor: Mediafax

23.01.2021, 08:00 125577

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara au introdus o terapie nouă, bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare, pentru tratarea pacienţilor cu Covid.

Noua terapie se bazează pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen şi este folosită în cazul pacienţilor cu forme moderate şi severe de infecţie cu noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Victor Babeş, aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat şi încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparaţie, debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare este de până la 15 litri/min.

„Folosim aceste aparate la pacienţii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reuşim să reducem ceea ce numim spaţiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primeşte bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman şi este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului şi condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a declarat Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Medicii susţin că această terapie poate fi utilizată pe termen lung în cazul pacienţilor care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecţiei cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubaţie oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienţi ce pot ajunge în Secţia de Terapie şi Anestezie Intensivă.

„Cel mai mare câştig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil şi mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invazivă cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noştri din ATI, să degrevam secţia de Terapie Intensivă”, a adăugat Monica Marc.

Spitalul Victor Babeş din Timişoara a primit ca donaţie trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roşie a secţiilor de pneumologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO