Eveniment

Trei sute de mii de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare

Trei sute de mii de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare

Din bugetul Fondului pentru Mediu constituit din veniturile prin colectarea taxelor, cea mai mare parte, 70 la sută, se duce către restituirea fostei taxe auto către cetăţeni. Mediafax Foto

Autor: Daciana Ilie

19.02.2013, 00:06 1288

Trei sute de mii de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare, Administraţia Fondului pentru Mediu primind, în luna ianuarie, cereri de restituire în valoare totală de 19 milioane de lei, din care au fost achitaţi 14 milioane de lei.

Instanţele au dat aproximativ 300.000 de soluţii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat această taxă "considerată de Justiţie ilegală", a declarat ieri, la Ploieşti, ministrul mediului Rovana Plumb.

Ea a precizat că, în luna ianuarie a acestui an, Administraţia Fondului pentru Mediu a primit solicitări pentru restituirea taxei auto în baza deciziilor instanţelor de judecată în cuantum de 19 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile acestei instituţii sunt cu cinci milioane de lei mai mici decât valoarea totală a solicitărilor primite din partea celor care au câştigat prin justiţie restituirea taxei auto. "Din păcate, din bugetul Fondului pentru Mediu constituit din veniturile prin colectarea taxelor, cea mai mare parte, 70 la sută cel puţin, se duce către restituirea fostei taxe auto către cetăţeni. Pentru luna ianuarie am avut încasări din înmatri­cularea maşinilor la nivelul Administraţiei Fondului pentru Mediu de 14 milioane de lei şi am avut de restituit către cetăţeni o sumă în cuantum de 19 mil. lei, fapt pentru care împreună cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Justiţie trebuie să găsim acele soluţii prin care cetăţenii să poată să primească sumele declarate prin justiţie ca fiind luate în mod ilegal", a afirmat ministrul.

Ea spus că luna trecută Admi­nistraţia Fondului pentru Mediu a plătit către cetăţeni toată suma încasată în ianuarie din înmatricularea maşinilor, respectiv 14 mil. lei.

Rovana Plumb a precizat că, în aceste condiţii, nu se ştie dacă programul "Casa Verde", derulat anii trecuţi tot prin Administraţia Fondului pentru Mediu, va fi implementat anul acesta, întrucât acest program va fi stabilit în funcţie de înca­sările Administraţiei Fondului pentru Mediu.

"Este foarte greu să spunem în momentul de faţă dacă va porni sau nu va porni «Casa verde». Chiar dacă acest program va porni, el nu va mai fi doar pentru persoane fizice, ca până acum, va trebui să se intre şi pentru persoane juridice", a adăugat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO