Eveniment

Trei vaccinuri disponibile în România: Pfizer BioNTech, Moderna şi Astrazeneca. Ce ştim despre ele? Comparaţie între listele complete cu specificaţii, reacţii adverse şi eficienţă

Trei vaccinuri disponibile în România: Pfizer BioNTech,...

Autor: Georgiana Mihalache

13.02.2021, 23:01 14158

România foloseşte în prezent trei vaccinuri aprobate la nivelul Uniunii Europene, produse de trei giganţi internaţionali – două companii americane - Pfizer şi Moderna şi britanicii de la Astrazeneca. Ce similarităţi au cele trei vaccinuri şi ce ştim până în prezent despre ele?

Ziarul Financiar a adunat zece caracteristici ale vaccinurilor puse pe piaţă în România şi la nivel european. Două dintre vaccinuri dezvoltate sub aceeaşi tehnologie – ARN mesager, cele produse de Pfizer şi Moderna, au mai multe puncte comune, pornind de la modul de depozitare, la reacţiile adverse posibile şi la eficacitate. 

Astrazeneca foloseşte tehnologia clasică de dezvoltare a unui vaccin, prin intermediul unui virus care nu se poate multiplica, dar transmite sistemului imunitar informaţiile necesare pentru a se putea apăra în cazul infectării cu COVID-19. Prin tehnologia ARN mesager se transmit informaţii despre învelişul virusului pe care sistemul imunitar să îl poată identifica ulterior, în cazul infectării.

O diferenţă în plus între vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna faţă de cel pus pe piaţă de Astrazeneca este vârsta potrivită pentru imunizare - în cazul Astrazeneca autorităţile locale stabilind că doar persoanelor de până la 55 de ani li se poate administra acest vaccin, în lipsa unor studii ştiiinţifice şi la vârste mai înaintate.

În plus, deşi toate vaccinurile folosite în România au rapel, pentru fiecare diferă data de administrare a dozei a doua, Astrazeneca având cea mai mare perioadă între cele două doze.

Condiţiile diferite de stocare, vaccinul celor de la Astrazeneca putând fi stocat la temperature de până la 8 grade Celsius, în frigidere, au determinat autorităţile să deschidă în România centre diferite pentru vaccinul britanicilor. Astfel, la nivel naţional sunt deschise 180 de centre pentru vaccinarea cu dozele Astrazeneca.

La nivelul Uniunii Europene s-au negociat un total de 1,1 miliarde de doze în total de la cele trei companii care au primit aprobare până în acest moment. În prezent, principala problemă la nivel internaţional este capacitatea redusă de producţie a celor trei companii, sub cererea statelor membre.

Astfel, Astrazeneca produce vaccinul în opt fabrici în UK, Spania, Italia, Belgia şi Germania, Pfizer are şapte situri de unde ies dozele de vaccin, în Belgia, Germania şi Austria, iar Moderna fabrică vaccin în Franţa şi Elveţia.

Până ieri, peste 675.000 de români au primit vaccinul – doar din dozele Pfizer şi Moderna momentan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO