Eveniment

Trei zile de foc pentru PSD. Moţiunea de cenzură a fost semnată. De acum va fi luptă pentru fiecare din cele 233 de voturi necesare miercuri

Trei zile de foc pentru PSD. Moţiunea de cenzură a fost...

Autor: Liviu Dadacus

19.06.2017, 00:06 62
La numai cinci luni de la instalare, 222 de parlamentari au semnat ieri o moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, care va urma să fie dezbătută şi votată miercuri, ora 11.00.
 
Pentru trecerea moţiunii de cenzură sunt necesare 233 de voturi, iar PSD şi ALDE au 247 de parlamentari.
 
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor“, a fost citită duminică în plenul Parlamentului, fiind semnată de 222 de parlamentari. Potrivit textului moţiunii de cenzură, „La cinci luni de la instalarea guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu şi echipei guver­namentale.
 
În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale“. Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns.
 
„Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de înves­titură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constitu­ţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare“, arată textul moţiunii.
 
Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern şi posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin program.
 
„«Guvernul» Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând, o dată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE. Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: este guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional guvernul actual? Repre­zintă guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU“, se mai precizează în document.
 
Pe de altă parte, secretarul general al guvernului, Victor Ponta, a susţinut ieri la Parlament că a convins mai mult de 14 par­lamentari de la PSD să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva guvernului.
 
Întrebat, la ieşirea din sala de şedinţe a grupului PSD din Camera Deputţilor, câţi parlamentari a convins să nu voteze moţiunea de cenzură, Ponta a răspuns: „Mai mult de 14. Atât contează“.
 
„Eu cred că niciun PSD-ist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne. (...) Nu cred nici ei prostiile astea. E un propagandist la PSD, un consilier al domnului Dragnea, care cred că a rămas în 1989 cu «agenturili străine», ştiţi?“, a adăugat Ponta.
 
Întrebat ce l-a deranjat pe Dragnea, Ponta a răspuns: „Faptul că nu mai are puterea“.
 
În ceea ce priveşte semnăturile strânse de deputaţii PSD pentru moţiunea de cenzură, surse din PSD au menţionat, pentru MEDIAFAX, că toţi deputaţii au semnat duminică, fiind 11 absenţe motivate, aceştia semnând luni, şi doar 2 refuzuri – Victor Ponta şi Alin Văcaru (Gorj).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO