Eveniment

Treichl: Romania ar trebui sa discute un acord cu FMI

03.12.2008, 19:40 17

Ar fi rezonabil ca Romania sa inceapa negocierile pentru un acord cu FMI pentru a se proteja de evaluarile superficiale ale analistilor straini, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.

"Nu cred ca Romania va avea probleme in ciuda criticilor cu care se confrunta, nu cred ca poate ajunge in situatia Ungariei, insa in conjunctura actuala cred ca ar fi rational sa inceapa cat mai repede negocierile pentru incheierea unui acord cu FMI", spune Treichl.
El se declara convins ca economia Romaniei va continua sa creasca mai repede decat majoritatea celorlalte economii din regiune.
"Ingrijorarea este in ce masura politicienii vor lua masurile necesare. Tara are nevoie urgenta de investitii masive in infrastructura, in sosele si cai ferate." Seful Erste a spus ca analistii straini au trei elemente principale de critica la adresa Romaniei, insa evaluarile sunt in general superficiale: deficitul extern mare este un fapt, insa analiza pe componente arata o calitate in crestere, fiind vorba de multe importuri pentru productie; ponderea ridicata a creditelor in valuta poate fi o problema, insa trebuie facuta diferenta intre creditele in euro si cele in alte valute, care au un volum redus; al treilea aspect este legat de capacitatea politicului de a lua masuri.
Treichl considera falsa ideea conform careia regiunea Europei Centrale si de Est va fi mai zguduita de criza decat tarile occidentale.
"Contrar a ceea ce spun analistii americani si britanici, noi credem ca aceasta regiune va fi de fapt motorul de crestere al Europei, in primul rand pentru ca aici oamenii muncesc mult mai mult pentru salarii mai mici. Intr-adevar, Ungaria are o problema mare, insa au fost luate masuri. Noi credem ca in tari ca Romania, Cehia si Slovacia cresterea economica va fi mai puternica decat in Olanda sau Belgia, unde nivelul de prosperitate este mult mai ridicat. E adevarat ca procesul de recuperare a decalajului a incetinit, intr-adevar criza e deja un fapt si in Europa Centrala si de Est, insa credem ca impactul va fi mai mic aici."
Treichl sustine ca, spre deosebire de alte grupuri bancare, Erste nu are probleme de lichiditate. "Multe banci au probleme substantiale de finantare. Noi nu. Noi vrem sa finantam acordarea de credite prin atragerea de depozite si in aceasta consta marea noastra forta: depozitele cresc mai repede decat creditele, fiind expresia increderii enorme in grupul nostru. Ne vom lupta pentru a pastra aceasta incredere."
Pe de alta parte, Treichl le-a cerut actionarilor sa sustina asumarea unui risc mai mare pentru anul viitor, pentru ca Erste intentioneaza sa-si sustina clientii pentru a traversa criza. "Companiile vor avea nevoie de mai mult sprijin. Daca ne ascundem, nu vom ajuta la scurtarea crizei. Nu pot promite ca nu vom face si greseli sprijinind economia reala, insa trebuie sa fim dispusi sa ne asumam riscul pentru ca vrem sa sustinem comunitatea de afaceri din regiune."
Actionarii Erste au aprobat marti emiterea de capital participativ in valoare de 2,7 mld. euro, capital care va fi subscris de guvernul austriac pentru intarirea pozitiei financiare a bancii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO