Eveniment

Trump a devenit al treilea preşedinte din istoria SUA care este inculpat în scopul destituirii

Trump a devenit al treilea preşedinte din istoria SUA...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

24.12.2019, 03:58 204

Donald Trump, care este suspectat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului american, a devenit al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite inculpat în scopul destituirii, însă demiterea sa este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.

Acest scandal, care a dominat scena politică americană în ultimele luni a pornit de la o controversată conversaţie telefonică pe care Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un activist pentru integritate a făcut sesizări la Departamentul Justiţiei şi la Congres despre conţinutul acestei conversaţii. În sesizare, activistul a declarat că a primit informaţiile de la oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington.

Criticii preşedintelui Trump susţin că liderul de la Casa Albă i-a cerut în mod repetat omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, să lanseze o investigaţie care să vizeze activităţi ale fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

"Sunt multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit o acţiune de investigare şi multă lume vrea să afle despre acest lucru, deci orice puteţi face împreună cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit ancheta, deci, dacă aţi putea să verificaţi. Mie mi se pare oribil", i-a spus Donald Trump lui Volodimir Zelenski, potrivit stenogramei convorbirii, prezentată de Preşedinţia SUA.

Volodimir Zelenski a răspuns: "Chiar voiam să vă spun despre procuror. În primul rând, înţeleg şi cunosc foarte bine situaţia. Dat fiind că avem majoritate absolută în Parlament, viitorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu, va fi aprobat de Parlament şi vom începe cu un nou procuror în septembrie. Va verifica situaţia, mai ales cea a companiei pe care aţi menţionat-o (…)".

Donald Trump a insistat: "Vor trebui verificate anumite lucruri. Îi voi spune domnului Giuliani să vă sune, îi voi cere şi procurorului general Barr să vă sune şi vom verifica totul. Sunt sigur că veţi rezolva. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte rău şi că a fost un procuror foarte corect, deci succes în toate. Economia dumneavoastră se va îmbunătăţi din ce în ce mai mult, pot anticipa. Aveţi multe resurse. Este o ţară măreaţă. Am mulţi prieteni ucraineni, sunt oameni incredibili".

Discuţia telefonică între cei doi lideri a avut loc scurt timp după ce Trump a blocat efectuarea plăţii ajutorului acordat armatei ucrainene de către SUA. Un oficial de rang înalt a afirmat ulterior că preşedintele a indicat în mod clar că deblocarea acordului militar este condiţionată de investigarea lui Biden, dar Casa Albă neagă acest lucru.

În cadrul audierilor publice în Camera Reprezentanţilor, mai mulţi oficiali americani au semnalat că avocatul personal al preşedintelui, Rudy Giuliani, conduce din umbră politica externă a Casei Albe privind Ucraina, relatează site-ul postului BBC News.

Pe baza dovezilor strânse, Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a decis inculparea preşedintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, după un vot desfăşurat pe data de 18 decembrie.

Senatul SUA decide soarta lui Trump/ Procesul ar putea începe în luna ianuarie

Cazul va ajunge acum în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat.

Procesul în cadrul procedurii demiterii preşedintelui Trump ar putea începe în Senatul SUA în ianuarie, a declarat Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane.

În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Însă, pentru ca preşedintele să fie demis este necesar ca 67 din cei 100 de membri ai Senatului SUA să voteze pentru demitere. În acest moment, Partidul Republican deţine majoritatea, având 53 de senatori.

De la iniţierea procedurii de destituire a liderului de la Casa Albă, oficiali de la Casa Albă şi un grup de lideri republicani, printre care Steve Scalise, Lindsey Graham şi Ron Johnson, au lansat o campanie de raliere a republicanilor în sprijinul lui Trump, astfel că niciun senator republican nu şi-a exprimat, în public sau în privat, susţinerea pentru demiterea lui Trump.

În cazul în care va fi demis, vicepreşedintele Mike Pence va prelua funcţia de preşedinte, pe care o va exercita până la finalul mandatului actual, adică până în ianuarie 2021.

Reacţia lui Trump la procedura de demitere

Preşedintele american Donald Trump a condamnat în nenumărate rânduri procedura care îl vizează, acuzând democraţii că încearcă să comită o lovitură de stat.

"Prin inculparea ilegală şi neconstituţională, democraţii şi-au declarat ura pentru alegătorii americani", a declarat Donald Trump.

"După trei ani de vânătoare de vrăjitoare, farse şi înşelăciuni, democraţii din Camera Reprezentanţilor încearcă să anuleze voturile a milioane de americani patrioţi", a adăugat acesta.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a argumentat, într-o scrisoare trimisă în luna decembrie preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, că procedura inculpării în vederea demiterii este lipsită de legitimitate şi încalcă prevederile Constituţiei.

"Dumneavostră vă implicaţi în alegerile din America. Dumneavoastră subminaţi democraţia americană. Dumneavoastră obstrucţionaţi justiţia. Provocaţi durere şi suferinţă republicii noastre pentru avantajele egoiste, personale, politice şi partizane", a continuat Trump, denunţând "farsa demiterii", precedată de "vânătoarea de vrăjitoare rusă".

"Nu este vorba de altceva decât de o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană politic, care, ţinând cont de recentele sentimente, va eşua rău la cabina de vot. Nu sunteţi doar împotriva mea, ca preşedinte, ci împotriva întregului Partid Republican. Dar, din cauza acestei nedreptăţi colosale, partidul nostru este mai unit ca niciodată", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Trump, primul preşedinte american inculpat din secolul al XXI-lea

Donald Trump este al treilea preşedinte american vizat de această procedură, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999, care au fost achitaţi de Senat.

Andrew Johnson a fost acuzat că, printre altele, l-a demis secretarul de Război împotriva voinţei Congresului. Johnson a scăpat la limită, lipsind doar un vot pentru a se întruni majoritatea necesară demiterii sale.

Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur şi obstrucţionarea justiţiei, după ce a minţit despre natura relaţiei sale cu Monica Lewinsky, o fostă stagiară la Casa Albă. Însă, la finalul procesului, senatorii au votat împotriva demiterii.

Un caz aparte este cel al lui Richard Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA, care şi-a dat demisia în 1974, înainte de a fi inculpat în urma scandalului Watergate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO