Eveniment

Trump ameninţă China: „Va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”

Trump ameninţă China: „Va plăti scump pentru ceea ce...

Autor: Emanuel Dumitru

08.10.2020, 11:13 38

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat China susţinând că „va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”. Mesajul a apărut într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă în care Trump vorbeşte despre situaţia dramatică din America, provocată de  pandemia de COVID-19.

Într-un videoclip filmat miercuri, la Casa Albă, Donald Trump a acuzat din nou China pentru situaţia dramatică în care se află SUA din cauza răspândirii coronavirusului, promiţând că Beijingul va „plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”, potrivit CNN.

Limbajul agresiv al lui Trump vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt extrem de instabile, atât diplomatic, cât şi militar. China şi-a exprimat pretenţiile teritoriale în Marea Chinei de Sud, în Himalaya şi asupra Taiwanului, care are o independenţă neproclamată oficial, toate, zone în care SUA sunt deja implicate militar sau ar putea fi uşor implicate în cazul unui conflict.

În ultimele săptămâni, Forţele Armate Chineze au lansat o rafală de videoclipuri care promovau capacitatea lor de a se confrunta cu SUA, în timp ce mass-media de stat avertiza Washingtonul să nu pună la încercare Beijingul, pe fondul sărbătoririi a 70 de ani de când China a intrat în războiul din Coreea, numit în chineză „Războiul de rezistenţă împotriva agresiunii SUA şi de ajutorare a Coreei”.

Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” sunt cu certitudine o referire la relaţiile comerciale cu Beijingul, ambele ţări fiind deja implicate într-un război comercial.

Beijingul speră la o restabilire a normalităţii după alegerile prezidenţiale din noiembrie, când, fie Trump va câştiga un al doilea mandat şi ar fi de aşteptat să îşi nuanţeze discursul agresiv, fie va fi înlocuit de candidatul democrat Joe Biden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO