Eveniment

Trump pierde 10% în sondaje în faţa lui Joe Biden înaintea alegerilor. Preşedintele american a postat un video prin care le mulţumeşte liderilor lumii pentru ”condoleanţele” adresate: Lupt nu doar pentru mine, ci pentru toată lumea, pentru a învinge această pandemie de coronavirus. Ce se întâmplă dacă Trump nu mai poate candida?

Trump pierde 10% în sondaje în faţa lui Joe Biden...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

04.10.2020, 15:11 6043

UPDATE: Ivanka Trump a postat pe Twitter o fotografie cu preşedintele american care ar munci din spital, cu descrierea că ”Nimic nu îl poate opri să lucreze pentru poporul american”. 

 
 

UPDATE: 

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, are un avans de 10% faţă de preşedintele Donald Trump în preferinţele electorale, iar cei mai mulţi alegători cred că liderul de la Casa Albă ar fi evitat infectarea dacă ar fi tratat pandemia cu mai multă seriozitate.

Joseph Biden este creditat cu 51% din intenţiile de vot, iar Donald Trump cu 41%, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters/Ipsos. Indecişi sunt 4% dintre alegători, iar alţi 4% ar preferă al treilea candidat.

Popularitatea lui Joseph Biden a crescut cu 1%-2% în ultimele săptămâni, dar marja de eroare a sondajului este de plus sau minus 5%.

Cu o lună înaintea scrutinului prezidenţial, este aproape sigur că Joe Biden va obţine majoritatea voturilor la nivel naţional, însă, pentru câştigarea scrutinului, un candidat trebuie să aibă majoritate în Colegiul electoral federal, iar sondajele statale arată că Donald Trump este aproape la fel de popular ca Joe Biden în statele decisive pentru scrutin.

Donald Trump este infectat cu noul coronavirus şi se află internat în Centrul medical militar Walter Reed. Potrivit sondajului, 65% dintre cetăţenii americani, inclusiv 90% dintre alegătorii înscrişi în Partidul Democrat şi 50% dintre cei din Partidul Republican, cred că, "dacă preşedintele Trump ar fi luat virusul mai în serios, probabil nu s-ar fi infectat".

Doar 34% dintre americani cred că Donald Trump le spune adevărul despre coronavirus, în timp ce 55% nu cred că spune adevărul, iar 11% nu sunt siguri. De asemenea, 57% dintre americani nu sunt de acord cu modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat pandemia, cu 3% mai mulţi faţă de săptămâna trecută.

În contextul pandemiei, 67% dintre alegători vor anularea mitingurilor electorale, iar 59% cred că dezbaterile electorale în campania prezidenţială ar trebui amânate până când Donald Trump se va vindeca de coronavirus.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat online, în perioada 2-3 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.005 adulţi, la nivel naţional.


Preşedintele Donald Trump a transmis un mesaj video din spital, spunând că se simte mult mai bine şi crede că se va întoarce curând pentru a continua campania electorală. ”Suntem prudent optimişti, nu este încă în afara pericolului”, a anunţat medicul de la Casa Albă, Sean Conley.

„Am venit la Walter Reed pentru că nu mă simţeam atât de bine, dar acum mă simt mult mai bine şi cred că mă voi întoarce în curând pentru a continua campania electorală. Adevăratul test va fi în următoarele zile”, aşa a încercat Donald Trump să îi liniştească pe americani, după ştirile conflictuale asupra sănătăţii sale.

"Lupt nu doar pentru mine, ci pentru toată lumea, pentru a învinge această pandemie de coronavirus. Apreciez foarte mult susţinerea primită, atât din partea americanilor, cât şi din partea liderilor lumii. Le mulţumesc pentru condoleanţele trimise”. 

Videoclipul filmat în spitalul militar Walter Reed a fost postat pe Twitter.

În videoclipul de 4 minute, preşedintele arată puţin încercat de experienţă: „Lucrăm din greu pentru ca eu să mă întorc”.

La scurt timp, însă, a venit o actualizare de la medicul de la Casa Albă, Sean Conley: „Suntem prudent optimişti, dar el nu este încă în afara pericolului”.

 
 
 

UPDATE. Ce se va întâmpla dacă Trump nu mai poate candida 

Procedura înlocuirii preşedintelui SUA a ajuns în atenţia publică în contextul îmbolnăvirii de coronavirus a lui Donald Trump, iar Constituţia prevede că vicepreşedintele preia atribuţiile, însă lucrurile sunt neclare în cazul situaţiilor mai complexe, informează cotidianul The New York Times.

"Îmbolnăvirea de coronavirus a preşedintelui Donald Trump a ridicat posibilitatea, oricât de îndepărtată ar fi, ca el să ajungă în incapacitatea de a-şi îndeplini atribuţiile sau chiar de a muri, dacă simptomele se agravează. Chiar dacă o astfel de situaţie rămâne foarte improbabilă şi puţini politicieni de la Washington vor să discute în acest moment despre această posibilitate, dat fiind că Donald Trump a fost transportat la Centrul medical militar Walter Reed, Constituţia şi Congresul au creat în urmă cu mult timp un plan de succesiune pentru a asigura că naţiunea este protejată de adversari şi de conflicte interne în cazurile în care preşedintele ales nu îşi mai poate exercita atribuţiile", explică editorialiştii Nicholas Fandos şi Nick Corasaniti într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Ce se întâmplă dacă Trump nu poate candida? Mulţi paşi sunt clari, dar unii nu sunt".

Constituţia SUA prevede că vicepreşedintele este primul pe linia de succesiune în cazul decesului preşedintelui şi poate prelua temporar atribuţiile dacă preşedintele nu îşi poate exercita mandatul. Vicepreşedintele Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, a avut rezultat negativ la testul coronavirus efectuat vineri.

Alte situaţii sunt mult mai complicate.

Ce se întâmplă dacă Trump moare sau nu îşi poate exercita atribuţiile?

Amendamentul 25 al Constituţiei are următorul conţinut: "În cazul înlăturării preşedintelui din funcţie, decesului sau demisiei, vicepreşedintele va deveni preşedinte". Acest lucru s-a întâmplat deja de opt ori în istoria SUA, cel mai recent în 1963, după asasinarea lui John F. Kennedy, când Lyndon B. Johnson a devenit preşedinte, şi în 1974, când Richard Nixon a demisionat, fiind înlocuit de Gerald Ford.

Există legi şi pentru situaţiile în care ar muri şi vicepreşedintele sau ar fi în incapacitatea exercitării mandatului. Potrivit Legii succesiunii preşedintelui, intrată în vigoare în 1947, următorul pe linia preluării puterii este preşedintele Camerei Reprezentanţilor, urmat de preşedintele Senatului şi de membrii Administraţiei, primul fiind secretarul de Stat.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în vârstă de 80 de ani, a anunţat vineri că nu are coronavirus, declarându-se încrezătoare că există planuri de succesiune în caz de necesitate. Senatorul Charles E. Grassley este preşedintele Senatului. El are 87 de ani.

Ce se întâmplă dacă preşedintele este prea bolnav pentru exercitarea atribuţiilor?

Conform Amendamentului constituţional 25, preşedinţii pot transfera voluntar atribuţiile vicepreşedinţilor. În cazul de faţă, Judd Deere, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat că Donald Trump îşi menţine total atribuţiile. "Nu are loc niciun transfer. Preşedintele este la conducere", a precizat oficialul citat.

Poate fi înlocuit preşedintele în mod involuntar?

Amendamentul 25 permite înlocuirea forţată a unui preşedinte al SUA, inclusiv în cazul în care este prea bolnav pentru delegarea atribuţiilor sau dacă pur şi simplu refuză.

În anul 1919, după un accident cerebral, preşedintele Woodrow Wilson şi-a exercitat restul mandatului parţial paralizat şi orb, iar starea sa a fost ţinută în mare parte secretă. În astfel de cazuri, vicepreşedintele, membri ai Administraţiei sau ai Congresului au puterea de a interveni. Este informat Congresul despre situaţie, iar vicepreşedintele poate prelua atribuţiile.

Dacă apar dispute despre cine este la putere?

Deşi linia de succesiune este prevăzută clar în lege, unii specialişti în drept cred că pot apărea probleme potenţial dezastruoase dacă primii doi lideri ai naţiunii nu mai pot exercita atribuţiile. Unii experţi în drept constituţional au emis dubii privind preluarea atribuţiilor de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor sau cel al Senatului, argumentând că autorii Constituţiei au intenţionat să conceapă un sistem în care mandatul prezidenţial să fie exercitat doar de membri ai puterii executive.

Jack L. Goldsmith, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Harvard, a avertizat anul acesta că formularea constituţională poate genera o dispută aprigă. Spre exemplu, este posibil ca Nancy Pelosi şi secretarul de Stat, Mike Pompeo, următorul oficial pe linia succesiunii, să ceară amândoi preluarea mandatului prezidenţial.

"Sunt scenarii de coşmar, deoarece aceste puncte ale legislaţiei constituţionale nu au fost testate niciodată în practică", explică Jack L. Goldsmith.

Ideea este confirmată de Norman J. Ornstein, expert în afacerile Congresului la Institutul American Enterprise, care se teme că pot apărea dispute privind preluarea puterii între şeful Cancelariei prezidenţiale, secretarul de Stat şi alţi membri ai Administraţiei.

"Ne gândim la ambiguităţi în lanţul de comandă dat fiind că avem adversari în lume. Putem ajunge la probleme reale şi la un guvern în derivă, dacă apar interlocutori în competiţie pentru putere", a argumentat el.

Ce se întâmplă dacă Donald Trump nu mai poate candida?

Situaţia devine dificilă rapid. În primul rând, Comitetul Naţional Republican va trebui să desemneze un alt candidat, o procedură care va implica participarea preşedintelui formaţiunii, Ronna McDaniel, şi a 168 de delegaţi de la nivel naţional. Dar multe state au început deja tipărirea buletinelor de vot, acceptarea voturilor trimise prin corespondenţă, ba chiar a început votul anticipat, iar numele noului candidat nu ar fi pe buletine. Fiecare stat american va trebui să decidă cum va proceda, dar multe nu au reglementări pentru astfel de situaţii.

"Ar fi o problemă legată de ce prevăd legile unui stat sau ce nu prevăd pentru astfel de cazuri, iar multe state americane păstrează tăcerea asupra unei astfel de posibilităţi. Deci, ar putea fi multe semne de întrebare", explică Richard L. Hasen, profesor de Drept la Universitatea Irvine din California.

Problemele ar fi mult mai mari în situaţia în care Donald Trump ar câştiga scrutinul, dar nu şi-ar putea exercita atribuţiile. Legislaţia multor state americane prevede că electorii federali trebuie să voteze cu candidatul care a câştigat votul majoritar în statul respectiv, dar nu există prevederi pentru situaţia în care acel candidat moare ori nu îşi poate îndeplini atribuţiile. Problema poate fi soluţionată de Congres, care certifică voturile Colegiului Electoral, sau poate ajunge la instanţe judiciare.


BREAKING. Presa americană: O persoană apropiată lui Trump avertizează că următoarele 48 de ore sunt critice, în condiţiile în care semnele vitale în ultimele 24 de ore au fost îngrijorătoare, scrie WSJ. 

Donald Trump a luat un tratament experimental, care poate avea efecte adverse

Preşedintele SUA se tratează cu un cocktail de anticorpi produs de compania Regeneron. Dr. Radu Ţincu spune că, în cazul în care eficienţa va fi dovedită de studii ulterioare, acesta este un tratament pentru cauza bolii. Cocktailul nu e lipsit de riscuri.

Cocktailul de anticorpi sintetici pe care l-a luat preşedintele Donald Trump a surprins pe toată lumea, mai ales că acest tratament nu se află în schemele oficiale anti-Covid din SUA şi nici din Europa.

Preşedintele a primit acest cocktail de anticorpi pentru că ar putea fi singurul tratament care poate lupta direct împotriva capacităţii virusului de a se replica în organism, ceea ce nu face niciun alt medicament „aruncat” până acum în lupta anti-Covid.

Rezutatele studiului preliminar făcut de compania Regeneron s-au dovedit a fi promiţătoare pe 275 de pacienţi deocamdată, dintr-un total de 1000 înscrişi.

Cocktail -ul Regeneron include pe de o parte un anticorp monoclonal care vizează proteina spike pe care virusul o foloseşte pentru a fora în celulele sănătoase şi pe de alta un alt anticorp care vizează o altă parte a coronavirusului. Cu doi anticorpi, speranţa este de a opri replicarea virală, pe când încă organismul nu reuşeşte să facă asta.

Dr. Radu Ţincu, medic de ATI - Toxicologie la Spitalul Floreasca explică cum acţionează tratamentul: „Este un cocktail de anticorpi, unul monoclonal care se adresează unei proteine de la suprafaţa virală, şi celălalt se adresează altui punct target care va modula infecţiozitatea virală, alături de aceşti anticorpi, dacă vor fi dovediţi în studii ulterioare că au eficienţă reprezintă tratamentul etiologic (n.r.- cauza bolii)”.

Tratamentul primit de Trump nu este însă lipsit de riscuri.

„Pot să declanşeze alergii severe, febră sau simptome care să semene cu infecţiile flu-like, virale. Trebuie să fie nişte trialuri clinice care să includă pacienţi cu diferite forme de coronavirus, fie medii, fie uşoare, sau chiar severe, şi să vedem exact care este evoluţia pe termen lung. Pentru orice tratament care nu este validat din punct de vedere clinic există aceste riscuri pe care fiecare şi le asumă”, a declarat geneticianul Andreea Cătană.

Preşedintele Trump a luat deja antiviralul Remdesivir, aprobat oficial de FDA-ul american, dar şi alte substanţe.

„Este vorba despre melatonină, sunt şi aici studii care arată faptul că melatonina ar avea anumite efecte protective, alături de vitamina D, ea fiind un element care se pare că modulează capacitatea virusului de a infecta celulele umane, iar o cantitate suficient de mare de vitamina D în terapia zilnică reduce capacitatea virusului de penetrabilitate intracelulară”, a mai spus Radu Ţincu, medic de ATI.

În plus, preşedintele Trump mai primeşte şi zinc, acesta fiind un element important în buna funcţionare a sistemului imunitar.

UPDATE: Alte şase persoane din jurul lui Donald Trump au fost depistate pozitiv. 

Managerul de campanie al lui Trump, depistat pozitiv pentru coronavirus

O altă persoană din cercul de apropiaţi al lui Donald Trump are coronavirus. Este vorba despre managerul de campanie al preşedintelui american, Bill Stepien, care a fost testat pozitiv pentru Covid, notează CNN.

Stepien a primit rezultatele testului vineri seara şi a spus că are simptome „uşoare, asemănătoare gripei”.

Stepien a călătorit marţi în Cleveland împreună cu preşedintele şi echipa sa pentru prima dezbatere prezidenţială şi a fost văzut în imediata apropiere a lui Hope Hicks, una dintre cele mai apropiate colaboratoare a preşedintelui, care a fost şi ea testată pozitiv pentru coronavirus.

De asemenea, el a participat la sesiunile de pregătire a dezbaterilor cu fosta consilieră a Casei Albe, Kellyanne Conway, care a anunţat şi ea că este infectată cu SARS-CoV-2.

Rezultatele testului adjunctului managerului de campanie, Justin Clark, au fost negative.

Stepien a devenit manager de campanie a lui Trump în iulie, când l-a înlocuit pe Brad Parscale, în aceeaşi zi în care două sondaje naţionale l-au arătat pe preşedinte în urma lui Joe Biden, presupusul candidatul democrat de atunci, cu două procente.


Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, confirmat cu Covid-19, a fost transportat cu un elicopter la Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed pentru teste suplimentare. Trump a transmis un mesaj pe Twitter, în care a dat asigurări că se simte bine.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost transportat la spital la mai puţin de 24 de ore de când a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Casa Albă a declarat că decizia de a-l transporta la Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed a fost luată ca o măsură de precauţie.

Trump şi soţia sa au intrat în carantină, iar preşedintele prezintă simptome uşoare ale Covid-19.

Conform unui comunicat emis de medicul de la Casa Albă, preşedintele primeşte un tratament experimental bazat pe anticorpi policlonali creaţi în laborator, al companiei Regeneron.

„În această după-amiază, preşedintele se simte obosit, dar are un moral bun”, a declarat Sean Conley, medicul preşedintelui, într-un comunicat.

Preşedintele a transmis, înainte de plecarea la spital, un mesaj prin intermediul canalului său de Twitter, prin care le mulţumeşte tuturor celor care s-au preocupat de starea sa şi a primei doamne. Trump a dat asigurări că se simte bine şi starea sa de sănătate este bună.

Cine este Mike Pence, omul care ar prelua conducerea Statelor Unite dacă Trump nu îşi poate îndeplini atribuţiile

Vicepreşedintele american Mike Pence a scris pe Twitter că se roagă pentru sănătatea preşedintelui Trump şi primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, după ce au fost diagnosticaţi cu COVID-19, scrie Business Insider.

„Ne alăturăm milioanelor de americani care se roagă pentru o recuperare completă şi rapidă”, a spus vicepreşedintele.

Declaraţia lui Pence nu menţionează faptul că este primul om care ar ocupa funcţia de preşedinte în condiţiile în care Donald Trump nu va fi în stare să îşi îndeplinească atribuţiile. Totuşi, doctorul personal al preşedintelui se aşteaptă ca Trump să conducă guvernul în izolare.

Liderul de la Casa Albă are 74 de ani şi un indice de masă corporală ce depăşeşte pragul de 30, fapt ce reprezintă definiţia clinică a obezităţii. Însă doar unu din 25 de oameni în vârstă de 75 de ani moare din cauza coronavirusului în SUA, conform unui studiu citat de BBC.

Mike Pence, 61 de ani, a crescut idolatrizându-l pe John F. Kennedy şi a fost al cincizecilea guvernator al statului Indiana între 2013 şi 2017 şi membru al Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite între 2001 şi 2013. Eşuând în două rânduri – 1988 şi 1990 – să obţină un loc în Congres, Pence a devenit gazda unor emisiuni radio şi TV între 1994 şi 1999.

Vicepreşedintele se descrie drept conservator şi susţinător al Mişcării Partidului Ceaiului, populară în cadrul Partidului Republican pentru poziţiile privind reducerea impozitelor şi cheltuielilor guvernamentale.

Al douăzeci şi cincilea amendament al Constituţiei Statelor Unite spune că, în cazul în care preşedintele nu este în stare să îşi ducă la capăt atribuţiile din cauza unor motive medicale, puterea ar fi transferată temporar la vicepreşedinte.

Zilele trecute, Trump şi fostul vicepreşedinte Joe Biden s-au întâlnit în cadrul primei dezbateri prezidenţiale de anul acesta, însă au rămas la distanţă şi nu şi-au strâns mâinile.

Trump este cel mai puternic personaj care a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2. Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele Braziliei Jair Bolsonaro au fost diagnosticaţi în primăvară şi au supravieţuit, la fel şi prinţul Charles – următorul rege al Regatului Unit.

Putin îi oferă lui Trump vaccinul rusesc anti-Covid 19

Vladimir Putin sare în ajutorul lui Donald Trump care s-a infectat cu virusul SARS CoV-2. Un oficial rus a anunţat că Rusia se oferă să îl vaccineze pe preşedintele american cu Sputnik-V, vaccinul rusesc aflat într-o fază avansată de testare.

Rusia s-a oferit să-l vaccineze pe Donald Trump după ce acesta a fost testat pozitiv. Şeful Institutului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul Sputnik-V, a făcut anunţul. „Dacă îşi vor întoarce oficial faţa către autorităţile din Rusia, îi vom putea ajuta", a spus Alexander Gintsburg, şeful Intitutului Gamaleya.

Vaccinul, care a primit numele după satelitul care a ajuns în Spaţiu în 1957, este în faza a treia de testare. Acesta lucru s-a datorat intervenţiei lui Vladimir Putin. Până pe 11 august când a fost anunţat de preşedintele rus, vaccinul Sputnik V era unul dintre multele proiecte din întreaga lume. A primit însă aprobare după teste pe 80 de persoane, majoritatea personal militar. Acum a ajuns şi în afara ţării, în Belarus. Până la finalul lunii octombrie va fi publicat un raport parţial după faza a treia de testare.

„În ciuda faptului că timpul a fost destul de scurt, ne-am asigurat că respectăm toate procedurile de siguranţă. Vreau să subliniez că testele pentru vaccin au loc în mai multe centre, în special în Rusia. Noi avem un grup de 100 de voluntari,” a explicat Dmitry Pinevich, ministrul Sănătăţii din Belarus.

Rusia nu este singura ţară în faza treia a testării unu vaccin. Conform New York Times, sunt 11 vaccinuri ajunse în această fază, însă doar cinci sunt aprobate pentru a fi folosite limitat. Unul dintre vaccinuri este cel rusesc, iar celelalte sunt la instituţii din China.

Medic român despre îmbolnăvirea lui Trump: Dacă nu mai apare la televizor este un semn prost

Ion Alexie, un medic român stabilit în SUA, susţine că preşedintele Donald Trump va fi arătat zilnic la televizor, astfel încât populaţia să nu se îngrijoreze. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, înseamnă că starea de sănătate a preşedintelui este gravă.

Medicul infecţionist Ion Alexie de la Spitalul Summerlin din Las Vegas susţine că, potrivit protocolului, preşedintele Donald Trump va fi tratat la Casa Albă unde au fost amenajate şi camere de terapie intensivă. Şeful statului american o să apară zilnic la televizor pentru a linişti populaţia.

„Sunt convins că, dacă va fi nevoie îl vor trata la Casa Albă, cel mai probail au făcut camere de terapie intensivă şi au personalul care le trebuie acolo, nu cred că-şi vor lua riscul de a-l duce la alt spital unde ar putea să aibă alte complicaţii, părerea mea e că în fiecare zi îl vor arăta la televizor, să liniştească lumea, să se ştie că este în stare bună şi că poate să ia decizii, dacă cumva se îmbolnăveşte rău şi nu mai apare la televizor este un semn prost”, a spus Ion Alexie.

Medicul din Las Vegas îngrijeşte pacienţi cu Covid şi ştie cum ar putea arăta tratamentul Preşedintelui Trump, în funcţie de evoluţia bolii.

„Acum este asimptomatic şi cel mai probabil va primi plasmă convalescentă, Remdesivir, Vitamina D3, Vitamina C şi Zinc. Dacă are infiltrate, pneumonie la computer tomograf este posibil să primească şi dexametazonă. I se va testa în sânge nivelul de interleukină 6 şi dacă este crescut are risc mare de furtună de citokine şi să se îmbolnăvească rău. În acest caz i se va da dexametazonă împreună cu Remsedivirul. Cei doi au acum pe deget în permanenţă puls-oximetrul. Îi vor testa oxigenarea în sânge continuu”, a precizat doctorul Ion Alexie.

Dacă starea preşedintelui Trump se va înrăutăţi, el va primi plasmă.

„Acest tratament se poate face la bolnavii infectaţi cu Covid şi care developează vasculita, Kawasaki Sindrome, acum se filtrează plasma pacienţilor care se aruncă din această pungă mare, şi plasma este înlocuită cu plasmă de transfuzii şi merge în pacient”, a menţionat medicul român, angajat la un spital din Las Vegas.

Reprezentanţii Casei Albe au anunţat vineri că preşedintele Donald Trump s-a infectat cu virusul SARS CoV-2.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO