Donald Trump a declarat că i-a avertizat pe aliaţii NATO că va încuraja Rusia să facă "ce vrea" dacă membrii alianţei nu reuşesc să îndeplinească obiectivele privind cheltuielile de apărare, subliniind riscul la care este supus pactul militar dacă va câştiga un nou mandat la Casa Albă, scrie FT.
Dar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat duminică că alianţa rămâne "pregătită şi capabilă să apere toţi aliaţii" în faţa ameninţărilor militare.
"Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni la riscuri sporite", a declarat el. "Mă aştept ca, indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale, SUA să rămână un aliat puternic şi angajat al NATO".
Comentariile lui Trump au fost făcute în timpul unui miting de campanie înainte de alegerile primare republicane prezidenţiale din Carolina de Sud din această lună, care l-ar putea ajuta să obţină nominalizarea partidului său pentru a concura la alegerile din noiembrie împotriva lui Joe Biden.
Fostul preşedinte american, care a fost mult timp un critic al NATO şi care a avut relaţii călduroase cu preşedintele rus Vladimir Putin, le-a spus susţinătorilor săi că "NATO era distrusă până când am apărut eu". El a spus că în timpul mandatului său a insistat în faţa aliaţilor europeni că "toată lumea va plăti".
Trump a amintit că un preşedinte al unei ţări membre NATO l-a întrebat dacă SUA o vor apăra în cazul unui atac rusesc.
"Nu v-aş proteja", a spus Trump că a răspuns. "De fapt, i-aş încuraja să facă ce vor. Trebuie să plătiţi. Trebuie să vă plătiţi facturile", şi-a amintit el că a spus.
Comentariile lui Trump sunt un semnal că, dacă va fi ales din nou preşedinte, ar putea ameninţa angajamentul de apărare reciprocă care se află în centrul alianţei NATO, într-un moment în care temerile faţă de Rusia au crescut brusc în urma războiului acesteia împotriva Ucrainei. Fostul preşedinte a făcut recent presiuni asupra Congresului pentru a se opune aprobării unui nou ajutor pentru Kiev, care ar fi crucial pe câmpul de luptă.
Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca "cel puţin jumătate" dintre membrii săi să atingă obiectivul autoimpus de a cheltui 2% din produsul lor intern brut pentru apărare. În timpul unei călătorii la Washington luna trecută, el a îndemnat SUA să-şi reafirme angajamentul faţă de alianţă şi a declarat că o NATO divizată ar însemna că "puterea SUA este diminuată".