Politică

Cine este Tudorel Andrei, noul şef al Institutului Naţional de Statistică

Cine este Tudorel Andrei, noul şef al Institutului...

Autor: Claudia Medrega, Octavian Calei

26.01.2013, 00:30 2705

Profesorul universitar Tudorel Andrei, 47 de ani, doctor în economie specializat în statistică, este noul preşedinte al Institutului Naţional de Statistică (INS), după ce la începutul anului premierul Victor Ponta l-a demis pe Vergil Voineagu de la conducerea instituţiei.

Tudorel Andrei a început studiile superioare în 1985 la Facultatea de Cibernetică şi Planificare Economică din ASE pe care a absolvit-o după patru ani. În 1992 el a început studiile de doctorat, specializarea statistică economică, la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE timp de patru ani. Din al doilea an de doctorat, s-a înscris şi la Facultatea de Matematică de la Universitea din Bucureşti, devenind licenţiat în matematică în 1997.

Un an mai târziu, Tudorel Andrei a început studii aprofundate în econometrie şi economie matematică, la Universitatea de Ştiinţe Sociale din Toulouse, departamentul de economie matematică, pe care le-a finalizat în 1999.

Începând din iunie 2003 este profesor universitar doctor la facultăţile de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, Finanţe, Management şi Şcoala Doctorală şi este conducător de doctorate în economie, specializarea Statistică şi Cibernetică Economică.

Tudorel Andrei este în învăţământul universitar din 1991, predând în cadrul ASE discipline de statistică şi econometrie.

În 1998 a fost statistician la Banca Mondială în perioada iunie-august, pentru analiza unor aspecte legate de reforma finanţării sistemului de învăţământ.

În 2006-2007 a lucrat la Comisia Naţională de Prognoză, ca membru într-un proiect Phare de îmbunătăţire a variantei a VI-a a Modelului economiei naţionale realizat de Academician Emilian Dobrescu.

Din octombrie 2007, Tudorel Andrei este şi cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Previziune Economică al Academiei Române unde contribuie la procesele de reformă din domeniul sănătăţii.

Noul şef al INS a publicat peste 20 de articole în reviste indexate ISI în România şi străinătate şi mai mult de 10 cărţi de specialitate. De asemenea, Tudorel Andrei este director sau membru în peste 20 de proiecte de cercetare ştiinţifică cu finanţare naţională sau internaţională.

Institutul de Statistică a realizat o ajustare a Produsului Intern Brut (PIB) din 2011 cu 22 mld. de lei, la 556,7 mld. lei, care a provocat nemulţumire la guvern, declanşând un adevărat conflict cu instituţia. În urma acestei modificări a PIB, văzută de la guvern ca o "greşeală gravă", Vergil Voineagu a fost demis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO