Eveniment

Tudorel Toader rezistă: Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

Tudorel Toader rezistă: Camera Deputaţilor a respins...

Autor: Ionel Dancu

31.10.2018, 12:37 84

Moţiunea simplă a fost respinsă de deputaţi cu 171 de voturi "împotrivă", 99 "pentru" şi 5 abţineri. AU fost şi 7 deputaţi care nu votat deloc.

Documentul prin care Opoziţia i-a cerut demisia lui Toader, intitulat „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, spune că acesta este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

În moţiune se mai arată că ministrul Justiţiei este „un simplu instrument” în mâna celor deranjaţi de justiţia independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, tot atâtea câte au fost în rapoartele realizate de ministrul Justiţiei prin care a propus revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr, PNL şi USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiţiei”.

De asemenea, ministrul Justiţiei este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe Legile Justiţiei, că le-a făcut infractorilor „un cadou” şi că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

În cadrul dezbaterilor în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, Tudorel Toader a declarat că este nevoie de revenirea la normalitate în justiţie.

Referitor la acuzaţiile Opoziţiei cu privire la vizitele exotice pe bani publici, ministrul Justiţiei a declarat că va prezenta situaţia deplasărilor din ultimii 5-6 ani de la minister.

Acesta a adăugat că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat. Precizările lui Toader au venit ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

Toader a mai afirmat, la dezbaterea moţiuniii simple, despre retroactivitatea OUG 92 care modifică Legile Justiţiei, aflată în procedură parlamentară şi despre care a vorbit Opoziţia, că toată lumea ar trebui să ştie că această este lege civilă, deci nu poate fi aplicată pentru trecut.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, având în vedere titlul moţiunii simple, respectiv „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, aleşii partidelor de Opoziţie au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5.

De asemenea, Toader a anunţat, cu privire la construirea cartierului Justiţiei, că există un memorandum cu Banca Mondială pentru finanţare şi că se aşteaptă la Guvern aprobarea PUZ pentru a putea fi continuate procedurile.

În schimb, deputatul PNL Ioan Cupşa i-a cerut marţi, ministrului Justiţiei, în timpul dezbaterilor din plen pe moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, să prezinte „probele” pe care le are cu privire la „documentul faimos” - dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr la funcţia de procuror general.

„Care sunt probele pe care le are că acel faimos document, documentul-bombă, se regăsea în dosarul de candidatură al domnului Lazăr?”, a întrebat deputatul liberal.

În replică, Toader a spus că va publica miercuri dimineaţă documentele referitoare la numirea în funcţie a lui Augustin Lazăr. Acesta a adăugat, în legătură cu procedura de revocare a procurorului general, că CCR a statuat, printr-o decizie, că există şase motive pentru atacarea unui act în contencios administrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO