Eveniment

Turcia îşi schimbă numele într-o campanie de rebranding lansată de preşedintele Erdogan

Turcia îşi schimbă numele într-o campanie de...

Autor: Mediafax

02.06.2022, 18:45 11908

De acum înainte, Turcia va fi cunoscută ca Türkiye la ONU, după ce organizaţia a acceptat o cerere oficială din partea Ankarei, scrie BBC.

Mai multe organisme internaţionale vor fi rugate să facă această schimbare de nume, ca parte a unei campanii de rebranding lansată de preşedintele turc la sfârşitul anului trecut.

"Türkiye este cea mai bună reprezentare şi expresie a culturii, civilizaţiei şi valorilor poporului turc", a declarat Recep Tayyip Erdogan în decembrie.

ONU a precizat că a făcut această schimbare imediat ce a primit cererea, săptămâna aceasta.

Majoritatea turcilor îşi cunosc deja ţara ca Türkiye. Cu toate acestea, forma Turcia este folosită pe scară largă, chiar şi în interiorul ţării.

Radiodifuzorul de stat TRT s-a grăbit să facă schimbarea imediat ce a fost anunţată anul trecut, explicând că printre motivele pentru schimbarea imaginii a fost asocierea cu curcanul (turkey în engleză). De asemenea, a subliniat că unul dintre sensurile cuvântului din dicţionarul Cambridge English Dictionary este "ceva care eşuează” sau "o persoană prostuţă".

Ca parte a rebrandingului, "Made in Türkiye" va apărea pe toate produsele exportate, iar în ianuarie a fost lansată o campanie turistică cu sloganul "Hello Türkiye".

Măsura a fost întâmpinată cu reacţii mixte pe internet. În timp ce oficialii guvernamentali o susţin, alţii spun că este o distragere ineficientă a atenţiei, în timp ce preşedintele se pregăteşte pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice.

Nu este neobişnuit ca ţările să îşi schimbe numele. În 2020, Olanda a renunţat la nume într-o mişcare de rebranding, Macedonia şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia, iar Swaziland a devenit Eswatini în 2018. În trecut, Iranul s-a numit Persia, Siam este acum Thailanda, iar Rhodesia şi-a schimbat numele în Zimbabwe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO