Eveniment

Erdogan îşi proclamă victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia, după ce a obţinut peste 52% din voturi. "Aş vrea să exprim recunoştinţă naţiunii mele pentru că ne-a oferit o zi a democraţiei. Câştigătorii alegerilor sunt cei 85 de milioane de locuitori ai ţării noastre"

Erdogan îşi proclamă victoria în turul doi al...

Autor: Ştefan Stan

28.05.2023, 09:00 454

UPDATE: "Am încheiat turul al doilea al scrutinului prezidenţial prin beneficii aduse naţiunii noastre. Aş vrea să exprim recunoştinţă naţiunii mele pentru că ne-a oferit o zi a democraţiei. Câştigătorii alegerilor din 14 mai şi din 28 mai sunt cei 85 de milioane de locuitori ai ţării noastre", a declarat Recep Erdogan, într-un discurs rostit la Istanbul.

Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,07% din voturi în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, 47,93%, conform datelor centralizate după numărarea a 99% din voturi, informează agenţia de presă Anadolu şi publicaţia Hurriyet.

La nivel oficial, Consiliul electoral din Turcia a anunţat, până acum, datele după numărarea a 75% din voturi, care indică pentru Recep Erdogan scorul de 53,4% şi pentru Kemal Kilicdaroglu 46,5%.


UPDATE: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a devansat pe liderul opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, în turul doi al alegerilor cruciale de duminică, potrivit presei de stat, după mai mult de 80% din voturi numărate. 

Erdoğan obţinuse 53% din voturi, faţă de 47% pentru Kılıçdaroğlu, potrivit calculelor agenţiei de stat Anadolu News. Anka, o agenţie de ştiri independentă, i-a acordat lui Erdoğan un avans mai mic, de 50,6 la sută.

Erdoğan a sfidat aşteptările în primul tur al competiţiei prezidenţiale din 14 mai, învingându-l pe Kılıçdaroğlu, care reprezintă o alianţă de opoziţie formată din şase partide, şi ajungând la puţin timp de majoritatea necesară pentru a obţine o victorie categorică, în ciuda unei crize severe a costului vieţii.

Votul de duminică a fost prezentat atât de Erdoğan, cât şi de Kılıçdaroğlu drept un referendum privind viitorul Turciei. Kılıçdaroğlu a promis să revigoreze economia prin inversarea multora dintre politicile lui Erdoğan şi, în acelaşi timp, să readucă ţara la o democraţie parlamentară de la sistemul de preşedinţie executivă care a fost instituit după un referendum în 2017.


 

 Alegătorii turci se îndreaptă duminică spre urne pentru a doua oară în decurs de două săptămâni, Recep Tayyip Erdoğan fiind pe cale să îşi prelungească domnia într-un al treilea deceniu.

Erdoğan a sfidat aşteptările în primul tur al competiţiei prezidenţiale din 14 mai, învingându-l pe Kemal Kılıçdaroğlu şi ajungând aproape de majoritatea necesară pentru a obţine o victorie categorică, în ciuda crizei costului vieţii care a cântărit asupra popularităţii sale.

Într-o pereche de sondaje publicate în această săptămână, preşedintele în vârstă de 69 de ani a înregistrat un avans larg faţă de Kılıçdaroğlu, care reprezintă o coaliţie de opoziţie formată din şase partide.

Votul de duminică a fost prezentat atât de Erdoğan, cât şi de Kılıçdaroğlu drept un referendum privind viitorul Turciei. Kılıçdaroğlu a promis să revigoreze economia prin inversarea multora dintre politicile lui Erdoğan şi, în acelaşi timp, să readucă ţara la o democraţie parlamentară de la sistemul de preşedinţie executivă care a fost instituit după un referendum din 2017.

Erdoğan a reuşit să îşi menţină sprijinul din partea bazei sale de alegători pioşi şi conservatori din zona centrală a ţării, Anatolia, în primul tur al competiţiei, punând puternic accentul pe valorile familiei, pe lupta împotriva terorismului şi pe succesele sale în ceea ce priveşte acordarea Turciei unui rol mai important pe scena mondială de când a devenit lider în 2003.

Blocul parlamentar al preşedintelui, o coaliţie care include partidul său Justiţie şi Dezvoltare şi partidul Mişcarea Naţionalistă, a depăşit, de asemenea, aşteptările, menţinându-şi majoritatea în legislativ.

Kılıçdaroğlu, care iniţial a desfăşurat o campanie care promitea că "primăvara va veni" după două decenii cu Erdoğan la conducere, a trecut la un ton mai energic şi mai naţionalist. În vârstă de 74 de ani a promis, de exemplu, să expulzeze milioane de imigranţi, încercând să exploateze frustrarea multor turci faţă de cei peste 3 milioane de refugiaţi sirieni care au venit în ţară în ultimii ani.

Cu toate acestea, Kılıçdaroğlu a primit o lovitură atunci când Sinan Oğan, liderul naţionalist care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, şi-a aruncat recent sprijinul în spatele lui Erdoğan, îndemnându-şi alegătorii să îl susţină pe actualul preşedinte.

Observatorii electorali internaţionali au declarat că primul tur de scrutin a fost, în linii mari, liber, dar au remarcat, de asemenea, că campaniile au fost departe de a fi corecte. Erdoğan s-a sprijinit foarte mult pe resursele statului, oferind cadouri precum benzină gratuită şi 10 GB de internet pentru studenţi. De asemenea, el a majorat salariile pentru lucrătorii din sectorul public şi a crescut salariul minim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO