Eveniment

Turcii isi apara din rasputeri afacerea Dambovita Center

14.11.2005, 18:51 29

Reprezentantii Dambovita Center, firma care urma sa transforme Casa Radio intr-un complex multifunctional, au anuntat ieri ca vor ataca in instanta Ministerul Transporturilor pentru rezilierea contractului incheiat in 2003, sustinand ca autoritatile romane sunt vinovate de intarzierea proiectului.

"Vom ataca Ministerul Transporturilor in instanta, inclusiv la Tribunalul de Arbitraj International de la Washington, pentru ca a reziliat unilateral contractul de parteneriat public-privat incheiat in aprilie 2003, desi inca mai speram ca problemele pot fi rezolvate pe cale amiabila", a declarat Vefa Kucuk, presedintele Dambovita Center.

La randul sau, directorul general al companiei, Cenk Kucuk, spune ca proiectul Dambovita Center este perfect legal si viabil si ca "detinem mijloace logistice si financiare, 130 de milioane de dolari fiind in acest timp disponibili pentru derularea lui".

Aceste declaratii sunt o replica la adresa ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului Laszlo Borbely, care a anuntat saptamana trecuta ca a inceput procedurile de reziliere a contractului incheiat in anul 2003 intre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) si investitori turci si britanici.

Parteneriatul public privat a fost incheiat initial intre MLPTL si Mimel Insaat din Turcia si Orb Estate din Marea Britanie. Intre timp, aceste companii au iesit din actionariatul companiei dezvoltatoare, cota lor fiind preluata de alti actionari care detineau o participatie minoritara, cum este si cazul grupului turcesc Cenk Demir. "Lucrarile au fost intarziate pentru ca am preluat efectiv dreptul de administrare a imobilului la 14 luni dupa semnarea contractului, adica la sfarsitul anului trecut", a explicat Kucuk. La randul sau, Borbely a spus ieri ca rezilierea contractului este perfect intemeiata, in lipsa finantarii necesare, iar decizia a fost adoptata inclusiv pe baza unui raport al Corpului de control al premierului.

"Potrivit unui raport al Corpului de control al premierului, au fost probleme de la organizarea licitatiei si ulterior. Printre acestea se numara depunerea aportului la capitalul social al firmei Dambovita Center (care urma sa gestioneze proiectul, n.r.) din par-tea potentialilor investitori pentru administrarea acestuia pe o perioada de 49 de ani, insa firmele in cauza nu au avut acesti bani. Totodata, se pare ca acolo s-a vandut fier vechi si s-a ta-iat si vandut material lemnos", a spus Borbely.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO