Eveniment

Turistii straini: Poate am putea dormi in Casa Poporului

18.04.2010, 23:03 34

Trenul spre Viena a plecat la 16.00 ieri dupa-amiaza, plin cuturisti care aveau ca destinatie finala Parisul sau Berlinul,majoritatea adaugand inca trei sute de euro la bugetul vacanteipetrecute in Romania din cauza Vulcanului Eyjafjallajokull.

Jean Paul si Mikael, doi parizieni din generatii diferite, s-aucunoscut intr-un internet cafe din Bucuresti ieri dimineata, candincercau sa gaseasca rute de intoarcere acasa dupa ce toateavioanele care decolau din Romania au fost oprite la sol.

"Am platit 215 euro la Air France pentru cursa dus-intorsParis-Bucuresti. Am stat 7 zile in Bucuresti si Brasov si amvizitat o gramada de muzee interesante si galerii de arta",povestea Jean-Paul, in timp ce incerca sa isi urce bagajulvoluminos in trenul de Viena. El va lua trenul pana la Paris si aplatit 1.240 de lei (aproximativ 300 de euro) pe bilet. Mikael,care a dat 200 de euro pe biletul de avion Paris-Bucurestidus-intors, se va opri in Budapesta, de unde isi va continuacalatoria de avion, el platind pentru biletul de tren inca 160 deeuro.

Anne din Franta, spune ca a platit 350 de euro pentru biletul detren pentru Paris, dupa ce cursa Tarom de astazi dupa-amiaza s-aanulat. Ea a plecat ieri dupa-amiaza la 16.00 din Gara de Nord,urma sa ajunga astazi la 10.00 la Viena si la 22.40 la Paris. "Amsunat la compania de transport ca sa intreb daca voi primidespagubiri pentru anularea cursei, dar nu mi-au raspuns, probabilliniile erau ocupate. Pe biletul de avion dus-intorsParis-Bucuresti am platit 200 de euro", a spus tanara, care apetrecut 7 zile in Bucuresti, Constanta si Varna, in Bulgaria.

Cristopher din Berlin a platit si el 250 de euro in plus pentrubiletul de tren inapoi acasa, el urmand sa ajunga in aceasta seara,dupa ce va schimba trenul la Viena. Calatoria in Romania l-a costat130 de euro prin German Wings. "Am stat 6 zile in Bucuresti, ammancat foarte multa mancare romaneasca. Am fost la Muzeul de ArtaContemporana, care mi-a placut foarte mult."

Aproximativ 100 de turisti straini, in special germani, francezisi englezi mai asteptau ieri la coada de bilete din Gara, inmomentul in care trenul de Viena pleca de la linie. CentrulBucurestiului era intesat ieri de turisti straini, multi dintre ceiblocati in Bucuresti alegand sa viziteze Casa Poporului pentru a-siomori timpul. "A crescut numarul de vizitatori cu aproximativ 20%,pana la ora 15.00 (sambata - n.n.) fiind aproximativ 700 devizitatori mai multi decat in saptamanile precedente", spunea unuldintre ghizi. Un bilet de intrare la Palatul Parlamentului costa 25de lei.

Cativa vizitatori francezi se intrebau ce mai au de facut inBucuresti in conditiile in care vizitasera deja toate muzeele sibausera "prea multa bere" in Centrul Vechi. "Poate am putea dormiin Casa Poporului."

Bogdan Mihail, Smithfield Ferme, prins inLondra:

"Eu sunt blocat in Londra de doua zile si astept sa se eliberezecursele pentru a pleca mai departe in Statele Unite ale Americii.Trebuia sa ajung saptamana asta si in Mexic, dar nu cred ca mai potsa ajung", spune Bogdan Mihail, directorul general al SmithfieldFerme, una dintre diviziile locale ale gigantului americanSmithfield. Managerul Smithfield sustine ca traficul aerian esteblocat in Londra pana maine la ora 13.

"Nu ne anunta nimeni nimic, dar nu tine de companiile aeriene,ci de operatorii de zbor si de continuitatea eruptiei vulcanului.Se reevalueaza situatia la fiecare sase ore si se fac teste pentrua vedea daca cenusa vulcanului afecteaza zborul avioanelor", acompletat el. Mihail sustine ca revenirea in Romania sau chiar pecontinent este aproape imposibila, in conditiile in care nu suntlocuri libere la niciun mijloc de transport terestru sau maritimdin Anglia. "Din Anglia poti ajunge pe continent fie cu trenul caretraverseaza Canalul Manecii prin tunelul subacvatic, fie peferibot, dar nu exista trafic cu Europa Continentala, pentru ca numai sunt locuri libere de ieri la niciun mijloc de transport, iarcozile la bilete sunt imense, de sute de persoane", a mai spusMihail, adaugand ca singura modalitate de a veni din Anglia spreRomania este cu trenul pana la Paris, iar de acolo cu un alt trensau cu o masina inchiriata.

Shaine Shachar, Tuborg, prins la Tel Aviv:

"Sunt la Tel Aviv. Ieri (sambata-n.red.) trebuia sa ma intorc intara, dar nu am putut. Traficul aerian nu a fost oprit in Israel,insa se zboara numai catre Africa sau Asia, nu catre Europa. Euacum caut sa ma intorc prin alte aeroporturi pe care se poateateriza, cum ar fi Grecia, dar inca nu stiu sigur daca esteposibil", a declarat Shaine Shachar, presedintele United RomanianBreweries Bereprod, producatorul berii Tuborg si Carlsberg.

Dragos Petrescu, City Grill, prins laMoscova

Dragos Petrescu, proprietarul companiei Trotter Prim, careadministreaza restaurantele City Grill, Caru' cu Bere, Hanu'Berarilor sau cafenelele City Cafe, este unul dintre oamenii deafaceri romani care au ramas blocati pe aeroporturile dinstrainatate din cauza anularii curselor aeriene. Plecat intr-ocalatorie la Moscova, Petrescu isi cumparase bilet de intoarcere inRomania pentru seara de duminica, dar a fost nevoit, ca si altenoua persoane care aveau drum spre Romania, sa apeleze la reteauaferoviara. "Aveam avion la ora 20:00 si ajungeam in doua ore, daracum incerc sa cumpar un bilet de tren. Voi pleca tot diseara, darvoi ajunge marti, durata drumului fiind de 48 de ore. Problema esteca imi expira viza, astazi (duminica - n.red.) ambasada esteinchisa si trebuie sa caut consulul permanent la aeroport pentruprelungirea acesteia, pentru a putea lua ulterior trenul", spunePetrescu.

La casele de bilete pentru rutele internationale, mai alespentru cele din vest este extraordinar de aglomerat, in Moscovaprimul tren spre Berlin fiind programat abia pentru a doua parte asaptamanii, potrivit lui Petrescu. "Noi am avut noroc ca am fostrelativ putini care voiau bilet pentru Romania, circa 10 persoane,si am gasit cursa pentru aceasta seara", anunta Petrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO