Eveniment

TVA: minus 1,3 mld. lei în estimările de venituri

TVA: minus 1,3 mld. lei în estimările de venituri

Autor: Iulian Anghel

11.09.2017, 00:07 325

Estimările de venituri din TVA sunt reduse în proiectul de rectificare bugetară cu 1,29 de miliarde de lei, o sumă imediat lângă reducerea totală a estimărilor de venituri în bugetul de stat de 1,32 mld. lei – ceea ce arată că, de fapt, marea problemă a bugetului stă chiar în situaţia încasărilor din taxa pe valoare adăugată.

La şapte luni din an, veniturile din TVA au scăzut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,6% (1,8 mld. lei), un lucru care ar avea o explicaţie simplă, anume reducerea taxei pe valoarea adăugată cu încă un punct de la 1 ianuarie (minus 5%). Totuşi, această scădere ar fi trebuit să fie compensată de creşterea volumului de vânzări – un avans al cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul cu 8% în prima parte din an.

De ce nu se vede această creştere şi în încasările din TVA? Pentru că normal este ca atunci când creşte cifra de afaceri din comerţ, acest lucru să se reflecte, proporţional, în încasările din TVA. Veniturile din TVA sunt raportate global, nu doar pe comerţul cu amânuntul, ceea ce înseamnă că fie s-ar putea să existe probleme pe zona de vânzări indus­triale - deşi Statistica nu relevă acest lucru, dimpotrivă - fie problema încasării TVA devine şi mai serioasă. În vară, fostul şef al Fiscului Bogdan Stan a fost demis tocmai pentru că nu a explicat convingător scăderea veni­tu­rilor din TVA pe fondul creşterii vânzărilor în comerţ. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO