Eveniment

TVA nu poate fi redusă "în bloc" la alimente, ci doar pe submăsuri de produse şi doar la 5% sau 9%

TVA nu poate fi redusă "în bloc" la alimente, ci doar...

Autor: Liviu Iancu

05.12.2014, 00:00 73

Într-un document al Ministerului Agriculturii, ministrul Daniel Constantin a susţinut, într-un răspuns la o întrebare adresată de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, că, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015.

"Pe de altă parte, în conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 97 se precizează că pentru toate produsele alimentare, în perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusă sub 15%", se arată în răspunsul semnat de Daniel Constantin.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu i-a adresat recent o întrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scăderii TVA pentru produsele ecologice.

"Având în vedere apariţia în presă a răspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la interpelarea dlui. senator Donţu Ovidiu-Liviu cu referire directă la scăderea TVA pentru produsele ecologice, facem următoarele precizări: România are o cotă standard de TVA de 24% şi două cote reduse de 5 respectiv 9%, aşa cum permite legislaţia europeană în materie. Cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul locuinţelor sociale, iar cea de 9% în cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere şi pâine", se arată în comunicatul MADR.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Directivei, statele membre pot aplica cote reduse pentru alimente. Potrivit MADR, definiţia alimentelor este următoarea: "alimente (inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal; animale vii, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor; produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimente".

În acest context, se mai arată în comunicatul MADR, toate produsele denumite alimente pot beneficia de aceasta cotă redusă fiind încadrate ca submăsuri în interiorul acesteia.

"România aplică astăzi cota de TVA redusă de 9% la pâine. La aceasta cotă pot fi încadrate şi alte submăsuri ex: carne sau produse din carne, lapte şi produse lactate, legume şi fructe, produse alimentare care îndeplinesc condiţiile de certificare bio etc. Ca atare, produsele alimentare sau alte tipuri de mărfuri nu pot beneficia de o altă cotă redusă, ele însă pot fi introduse ca submăsuri în cadrul celor două cote de 5%, respectiv 9%. În concluzie, sensul răspunsului formulat domnului senator Donţu Ovidiu-Liviu, în data de 10 noiembrie 2014, era acela că nu se poate adopta o nouă cotă redusă de TVA, alta decât cele două existente de 5%, respectiv 9%, decât după data de 31.12.2015", se mai arată în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Daniel Constantin a explicat că până la finalul anului 2015, TVA poate fi redusă doar la 5% sau la 9%.

"TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. Nu poate fi redusă, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a anunţat, marţi, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget "mai sunt şi alte surprize extrem de plăcute".

Vâlcov a precizat că proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmează negocierile cu FMI şi nu sunt cuprinse niciun fel de creşteri de taxe şi impozite, ci dimpotrivă, vor fi "câteva surprize extrem de plăcute".

"Bugetul este gata, este dezbătut cu FMI începând de mâine. Nicio măsură de creştere a impozitelor şi taxelor nu este prevăzută. (...) Nu veţi vedea nicio creştere, dimpotrivă, venim cu câteva surprize extrem de plăcute", a adăugat Vâlcov.

El a spus că una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

"Ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% şi vor fi şi multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm cu FMI", a mai spus Vâlcov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO