Eveniment

UBS şi Deutsche Bank au depus oferte, în consorţii diferite, pentru a asista statul la vânzarea Romtelecom

Foto: Adrian Stoicoviciu

Foto: Adrian Stoicoviciu

Autor: Adrian Seceleanu

21.11.2013, 20:58 584

Două consorţii, din care fac parte pe de o parte elveţienii de la UBS, iar pe de alta nemţii de la Deutsche Bank, au depus oferte pentru a asista Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) în procesul de vânzare a acţiunilor pe care statul român le mai deţine la Romte­lecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii de pe piaţa locală.

La registratura Ministerului pentru Socie­tatea Informaţională (MSI), care a lansat o licitaţie pentru a selecta o bancă de investiţii sau un consorţiu care să includă o bancă de investiţii şi un consultant juridic, au depus oferte două consorţii, respectiv: Swiss Capital SA, UBS Limited, Muşat & Asociaţii SPARL şi BT Securities SA, consorţiu în care lider este Swiss Capital SA; Deutsche Bank AG (Londra) şi Raiffeisen Capital & Investment.

Romtelecom, o companie la care OTE deţine 54% din acţiuni, iar statul român diferenţa de titluri până la 100%, a înregistrat anul trecut afaceri de 612 mil. euro. Compania este numărul 1 pe piaţa de telefonie fixă şi al doilea jucător pe piaţa de servicii de internet fix şi de servicii TV. OTE mai deţine în Ro­mânia şi operatorul de telefonie mobilă Cos­mo­te, numărul trei pe piaţă, şi retailerul telecom Germanos. Împreună, companiile deţinute de OTE în România au afaceri anuale de peste 1,1 mld. euro.

Acţionarul majoritar al grupului elen OTE este, pe de altă parte, grupul german Deutsche Telekom, a cărui influenţă în afacerile Cos­mote şi Romtelecom a început să fie din ce în ce mai vizibilă.

Statul român a reluat în acest an, după în­cercări eşuate în perioada precedentă, procesul de vânzare a pachetului de acţiuni la Rom­telecom.

Dan Nica, ministrul pentru societatea informaţională, a anunţat că principala opţiune de vânzare a acţiunilor este listarea la bursă, operaţiune ce ar putea avea loc după o fuziune cu compania-soră Cosmote.

Consultanţa juridică în procesul de privatizare a Romtelecom a fost câştigată de casa de avocatură Bulboacă şi Asociaţii, potrivit unui anunţ al MSI de la începutul lunii octombrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO