Eveniment

Ucraina e pesimistă privind sectorul agricol: Recolta de anul viitor ar putea fi mai mică cu 40% din cauza invaziei ruseşti

Ucraina e pesimistă privind sectorul agricol: Recolta de...

Autor: Mediafax

09.06.2022, 19:23 75

Recolta de anul viitor din Ucraina ar putea fi redusă cu până la 40% din cauza invaziei ruseşti în curs de desfăşurare, a declarat joi ministrul adjunct al Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina, Taras Vysotskyi, pentru CNN.

"Am pierdut 25% din suprafaţa arabilă. În ceea ce priveşte volumele, bineînţeles, este mai mult. Anticipăm că recolta va fi cu aproximativ 35% mai mică decât în anii precedenţi, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30 de milioane de tone mai puţin, cu 35-40% mai puţin, aproape jumătate din recolta de anul trecut", a declarat Vysotskyi.

Ministrul adjunct a mai spus că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de Rusia din teritoriile controlate de forţele ruseşti.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina pot fi rezolvate, dar Ucraina trebuie să demineze Mareaa Neagră pentru a asigura trecerea în siguranţă a navelor.

Vysotskyi a declarat că remarcile lui Lavrov nu sunt adevărate.

"Nu este adevărat. Problema este reprezentată de navele militare ruseşti, nu este cazul Ucrainei. Până în prezent, nu permit navelor civile să intre şi să iasă din porturile ucrainene", a spus el, menţionând că până când Ucraina nu primeşte garanţii de siguranţă din partea partenerilor internaţionali, "nu putem vorbi despre a lăsa aceste nave să iasă".

Minele ar putea fi îndepărtate rapid, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, războiul trebuie să se încheie sau trebuie să existe o formă de încetare a focului, a adăugat el.

"Dacă învingem şi războiul se încheie, bineînţeles că putem să le îndepărtăm destul de repede", a spus el, adăugând că procesul nu este complicat din punct de vedere fizic, dar depinde de alte obstacole, inclusiv de războiul în curs.

"Ucraina este pregătită să îşi îndeplinească toate obligaţiile pentru a furniza alimentele necesare pentru securitatea alimentară internaţională. Aşadar, ideea este foarte clară, Rusia ar trebui să oprească războiul", a spus el.

De asemenea, Ucraina i-a acuzat pe ruşi că au plasat mine în Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO