Eveniment

Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de candidate la UE, dar când vor intra cu adevărat în Uniune? Cum a fost în cazul României

Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2022, 07:00 306

Negocierile de aderare a României la UE au început oficial în luna februarie a anului 2000. România a devenit oficial  stat membru al Uniunii Europene şapte ani mai târziu.

Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de candidat la UE, după o decizie unanimă a liderilor ţărilor din blocul european de la finalul săptămânii trecute.

„Ziua de azi marchează un pas crucial în drumul Ucrainei către UE“, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după discuţiile de la Bruxelles, citat de CNN.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că ţările candidate la Uniunea Europeană au teme de îndeplinit înainte de următoarea etapă a procesului de aderare.

„Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare“, a spus Ursula von der Leyen, citată de aceeaşi sursă.

Decizia de la finalul săptămânii trecute a fost una neobişnuit de rapidă pentru Uniunea Europeană şi abordarea sa de expansiune. Dar războiul şi cererea Ucrainei de examinare rapidă au dat urgenţă cauzei ţării. Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au solicitat aderarea la UE în urma izbucnirii războiului din Ucraina.

Decizia liderilor UE vine la o săptămână după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a declarat că este opinia organului executiv al blocului comunitar că Ucraina merită statutul de candidat pentru că a demonstrat în mod clar aspiraţia ţării şi hotărârea de a respecta valorile şi standardele europene.

Cu toate acestea, este probabil să treacă ani de zile până când Ucraina va putea adera la UE. Procesul este lung şi necesită acordul celor 27 de state membre în aproape fiecare etapă. Aceasta înseamnă că există mai multe oportunităţi pentru statele membre de a-şi folosi dreptul de veto ca monedă de negociere politică.

Înainte ca Ucraina să poată începe negocierile de aderare la bloc, trebuie să îndeplinească mai întâi criteriile de la Copenhaga - cerinţe care spun că o ţară trebuie să aibă o economie de piaţă liberă funcţională, că instituţiile sale sunt apte să susţină valorile europene, cum ar fi drepturile omului şi interpretarea de către UE a statului de drept; şi că trebuie să aibă o democraţie funcţională, incluzivă.

 

Cum a fost procesul de aderare al României la Uniunea Europeană

Pentru România, procesul de aderare la Uniunea Europeană a început la 1 februarie 1993, când a fost semnat un acord european de asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de altă parte. 

Pe 22 iunie 1995, la Paris, ministrul afacerilor externe al României, Theodor Meleşcanu, a depus cererea oficială a României de aderare la Uniunea Europeană.

În octombrie 1999, Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Malta, Letonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria şi România. Pe atunci, preşedintele României era Emil Constantinescu, iar premier era Mugur Isărescu.

Negocierile de aderare ale României la UE au început oficial în luna februarie a anului 2000. Preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Romano Prodi, şi comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen, au venit în vizită în România atunci, în o primă etapă a unui turneu în ţările cu care Uniunea Europeană începea negocierile de aderare. Cei doi s-au întâlnit cu preşedintele Emil Constantinescu, cu premierul Mugur Isarescu şi cu membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor. 

În iunie 2001, Ministerul Integrării Europene a trimis Comisiei Europene ediţia din 2001 a Programului Naţional de Aderare a României la UE, ce indica stadiul de pregătire al statului român pentru aderare, evoluţiile în îndeplinirea fiecărui criteriu în parte şi pentru fiecare domeniu de activitate.

În anul 2003, Comisia Europeană a prezentat ediţia revizuită a Parteneriatului de Aderare cu România, iar în anul 2004, la Consiliul European de la Bruxelles, România primeşte confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul European dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, iar în aceeaşi lună preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, semnează Tratatul de Aderare la UE.

Doi ani mai târziu, pe 1 ianuarie 2007, România devine stat membru al Uniunii Europene. Astfel, procesul de aderare al României la UE a fost unul de lungă durată, anevoios şi încărcat de condiţii pe care trebuia să le îndeplinească.

În anul 2000, când au început oficial negocierile de aderare la UE, România avea un Produs Intern Brut de 40,3 mld. euro, iar în anul 2007, când România a devenit stat membru al Uniunii a ajuns la 123,7 miliarde de euro, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).  Înainte de izbucnirea războiului, Ucraina avea un PIB de circa 155 de miliarde de dolari.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel: Ziua de azi marchează un pas crucial în drumul Ucrainei către UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO