Eveniment

UE a alocat bani pentru inundatii, autoritatile nu se grabesc sa-i foloseasca

29.07.2005, 19:44 23

Fondurile Comisiei Europene pentru zonele inundate sunt blocate de incompetenta autoritatilor romane, informeaza editia electronica de ieri a postului de radio Deutsche Welle.

Dupa ce, cu zece zile inainte, Olli Rehn, comisarul pentru extindere a vizitat zonele calamitate, Comisia Europeana a pus la dispozitia Bucurestiului diverse mijloace financiare de ajutor.

Pana la acest moment insa, autoritatile din Romania nu au depus nici o cerere oficiala in acest sens, Bulgaria fiind si de aceasta data cu un pas inainte, precizeaza sursa citata.

Capacitatea administrativa a Romaniei lasa in continuare de dorit, in ciuda promisiunilor facute oficialilor de la Bruxelles. Cel mai recent exemplu este modul ineficient al rezolvarii situatiei produse de recentele inundatii. Chiar ajutorul oferit din partea Comisiei Europene nu poate fi disponibilizat deocamdata din cauza lipsei unei cereri oficiale din partea autoritatilor implicate in evaluarea pagubelor produse de inundatii.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeo Altafaj, a declarat in exclusivitate pentru Deutsche Welle: "Comisarul Olli Rehn a realizat cat de serioasa este situatia creata de inundatii. Ca atare, a identificat o posibilitate de ajutor financiar, disponibila din fondurile Phare, in valoare de pana la 20 de milioane de euro. Aceste disponibilitati pecuniare pot fi redirectionate pentru operatiile de reconstruire, insa autoritatile din Romania trebuie sa aplice pentru ele. Comisia a stabilit, ca prima prioritate in zilele care vor urma, o astfel de redirectionare. De asemenea, mai exista o posibilitate de ajutor, desi o astfel de solutie este prevazuta in cazul statelor membre UE, si anume fondurile de solidaritate pentru dezastrele naturale. Aceste mijloace financiare sunt mai modeste decat cele prevazute de programul Phare, insa Comisia Europeana nu a primit nici pentru aceste fonduri o cerere din partea autoritatilor din Romania".

Pentru obtinerea fondurilor de solidaritate, trebuie indeplinita una din urmatoarele conditii: fie ca valoarea daunelor produse de inundatii sa se ridice la trei miliarde de euro, fie la o valoare de 0,6 la suta din Produsul Intern Brut.

Acesti indicatori trebuie verificati pe teren, pe baza datelor rezultate din evaluarile autoritatilor nationale.

Din momentul primirii unei cereri oficiale din partea Bucurestiului vor trece alte cateva saptamani pana cand aceste mijloace financiare vor putea fi disponibilizate.

Fondurile de solidaritate sunt destinate tarilor membre, insa statele in curs de aderare pot beneficia de ajutor in cazuri de calamitati naturale, precizeaza Deutsche Welle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO