Eveniment

UE ia masuri pentru prevenirea operatiunilor de spalare de bani

18.11.2004, 00:00 13



Oricine va dori sa introduca mai mult de 10.000 de euro in statele UE va trebui sa declare suma la granitele UE, ca urmare a unui acord politic incheiat de catre ministrii de finante in urma cu doua zile, informeaza Euobserver.



Decizia are ca obiective principale combaterea activitatilor de spalare de bani si finantarea organizatiilor teroriste.



Sumele nedeclarate vor fi confiscate. Turistii care vor evita sa isi declare banii aflati asupra lor vor fi adusi in fata instantelor europene, potrivit Comisiei Europene.



Au existat cateva discordante in legatura cu pragul exact incepand cu care reglementarile stabilite sa fie aplicate.



Bruxelesul si cateva state membre au dorit sa ridice suma pana la o limita superioara de 15.000 de euro, dar ministrul de finante olandez Gerrit Zalm - presedintele Consiliului European al Ministrilor de Finante - a declarat jurnalistilor ca "am cazut de acord asupra frumoasei sume de 10.000 de euro".



Acelasi prag se aplica si pentru transferurile electronice.



Comisarul pe probleme de fiscalitate Frits Bolkestein a precizat ca propunerile "au fost concepute pentru a peintampina spalarile de bani ale grupurilor de crima organizata si finantarea organizatiilor teroriste, dar in acelasi timp sa nu afecteze turistii cinstiti".



Propunerea legislativa se va intoarce la membrii Parlamentului European pentru aprobare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO