Eveniment

UE pregăteşte o nouă lovitură pentru Rusia: Lansarea unui embargo asupra petrolului rusesc a intrat în discuţie

UE pregăteşte o nouă lovitură pentru Rusia: Lansarea...

Autor: Dorin Oancea

21.03.2022, 07:31 1812

Guvernele Uniunii Europene vor analiza posibilitatea impunerii unui embargo petrolier Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, în cadrul reuniunii din această săptămână cu preşedintele american Joe Biden, într-o serie de summituri menite să întărească răspunsul Occidentului faţă de politica Moscovei.

Încercând să forţeze o retragere militară din Ucraina, UE - împreună cu aliaţii occidentali - a impus deja o serie de sancţiuni, inclusiv îngheţarea activelor băncii centrale ruseşti.

"Lucrăm la o a cincea rundă de sancţiuni şi sunt propuse multe nume noi", a declarat un diplomat UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului, deoarece discuţiile nu sunt publice.

Guvernele UE vor relua discuţia la nivel de miniştri de externe luni, înainte ca Biden să sosească joi la Bruxelles pentru întâlniri cîn cadrul NATO, precum şi cu UE şi în formatul Grupului celor şapte (G7), inclusiv Japonia.

Până în prezent, Kremlinul nu a fost determinat să părăsească Ucraina de cele patru runde de sancţiuni impuse de UE în ultimele trei săptămâni, inclusiv împotriva a 685 de ruşi şi belaruşi şi asupra finanţelor şi comerţului rusesc.

Acest lucru lasă blocul cu cea mai dificilă alegere din punct de vedere economic, şi anume dacă să vizeze petrolul rusesc, aşa cum au făcut Statele Unite şi Marea Britanie, dar nu şi UE, având în vedere dependenţa sa de gazul rusesc.

Diplomaţii au declarat pentru Reuters că ţările baltice, inclusiv Lituania, fac presiuni pentru embargo, ca următorul pas logic, în timp ce Germania se declară împotriva unei acţiuni prea rapide, din cauza preţurilor deja ridicate la energie în Europa.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Putin a numit acţiunile Rusiei o "operaţiune specială" menită să demilitarizeze Ucraina şi să o cureţe de ceea ce el consideră a fi naţionalişti periculoşi.

Moscova a avertizat că sancţiunile UE asupra petrolului rusesc ar putea să o determine să închidă un gazoduct important către Europa. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazele sale, Germania fiind una dintre cele mai dependente dintre marile economii ale UE.

Germania este, de asemenea, cel mai mare cumpărător de ţiţei rusesc din UE.

Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de gazele naturale furnizate de Gazprom din Rusia, a declarat că ar putea solicita o excludere. Singura rafinărie de petrol din Bulgaria este deţinută de compania rusă Lukoil şi furnizează peste 60% din combustibilul utilizat în ţară.

Toate deciziile UE privind sancţiunile necesită consens. Diplomaţii au declarat că un atac rusesc cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament intens asupra capitalei Kiev ar putea duce la un embargo energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO