Eveniment

UE suspendă distribuţia canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik. Ursula von der Leyen: „Asistăm la o propagandă masivă şi la dezinformare cu privire la acest atac scandalos asupra unei ţări libere şi independente”

UE suspendă distribuţia canalelor mass-media deţinute...

Autor: Mediafax

02.03.2022, 19:36 66

În urma anunţului făcut duminică de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, Consiliul Uniunii Europene a decis să suspende distribuţia canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik, în întreaga UE, începând de miercuri, anunţă Comisia Europeană.

Preşedinta von der Leyen a declarat: „Pe timp de război, cuvintele contează. Asistăm la o propagandă masivă şi la dezinformare cu privire la acest atac scandalos asupra unei ţări libere şi independente. Nu le vom permite celor care fac apologia Kremlinului să ne otrăvească cu minciunile lor toxice care justifică războiul lui Putin şi nici să sădească germenii discordiei în Uniunea noastră.”

Înaltul Reprezentant/vicepreşedintele Josep Borrell a declarat: „Kremlinul foloseşte manipularea sistematică a informaţiilor şi dezinformarea ca instrumente operaţionale în atacul său asupra Ucrainei. Acestea reprezintă, de asemenea, o ameninţare semnificativă şi directă la adresa ordinii şi securităţii publice a Uniunii. Astăzi facem un pas important împotriva operaţiunilor de manipulare utilizate de Putin, interzicând accesul în UE al mass-mediei ruse controlate de stat. Am impus deja sancţiuni împotriva conducerii RT, inclusiv împotriva redactorului-şef Simonyan, şi este logic să vizăm şi activităţile pe care aceste organizaţii le-au desfăşurat în Uniune.”

Oficialii europeni spun că Rusia Today şi Sputnik sunt esenţiale, având un rol crucial în promovarea şi sprijinirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. „Acestea constituie, de asemenea, o ameninţare semnificativă şi directă la adresa ordinii şi securităţii publice a UE. Ambele canale se înscriu în eforturile coordonate de manipulare a informaţiilor, inclusiv de dezinformare, fapt documentat, încă din 2015, de Grupul operativ East StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă„, arată comunicatul.

Având în vedere gravitatea situaţiei şi ca răspuns la acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, este necesar şi în concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale să se introducă măsuri restrictive suplimentare şi să se suspende activităţile de radiodifuziune ale canalelor Russia Today şi Sputnik din UE sau care vizează UE. Sancţiunile acoperă toate mijloacele de transmisie şi distribuţie, cum ar fi prin cablu, satelit, IPTV, platforme, site-uri web şi aplicaţii. Toate licenţele, autorizaţiile şi acordurile de distribuţie relevante sunt suspendate. Aceste măsuri acoperă toate statele membre ale UE şi sunt direct aplicabile imediat.

Mai multe autorităţi de reglementare din statele membre ale UE au luat deja măsuri împotriva organismelor de radiodifuziune şi canalelor ruse controlate de stat care sunt implicate în ecosistemul de dezinformare şi manipulare a informaţiilor (de exemplu, autorităţile de reglementare din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia), iar Germania a interzis difuzarea ediţiei germane a Russia Today pentru că nu avea licenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO